вторник, май 18, 2021

Епидемиологът д-р Петър Марков: Няма доказателства, че коронавирусът е станал по-заразен

Маските са от най-ефективните и лесни за изпълнение мерки

„Ако погледнем графиката на нарастване на потвърдените случаи в България, виждаме, че те се увеличават много бързо и мерките са нужни, но има две неща, които никой не обясни на хората досега – защо е важно да се спазват тези мерки и защо вирусът е опасен?“ това коментира в „12+3“ д-р Петър Марков, епидемиолог и преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина във връзка с това, че от утре маските и на открито стават задължителни.

До този момент в Българи не се обясни на хората как трябва да се пазят, не се убеждават хората, че от изключителна важност това да пазят себе си и околните. Защото хората не са роботи, на които да им се вкара дискета и да им се каже какво да правят.

Много по-лесно е да се спазват мерките, когато хората разбират важността им и тогава е по-лесно да се въвеждат мерки без санкции и принуда“ – изтъкна епидемиологът.

„Другата мярка, която досега не се е ползвала в България, това е прилагането на мерките, които са въведени – тоест да се контролира спазването на съществуващите досега мерки.

И когато това не се прави, хората започват да се питат защо се въвеждат нови мерки? Всеки вижда как на много места мерките не се спазват и никой не глобява за това“ – даде пример д-р Марков. 

За маските на открито д-р Марков посочи, че тази мярка е въведена в много държави, защото предпазва от предаване на вируса, но ако носенето на маските на закрито не се прилага, където всъщност вирусът се предава най-много, се губи смисълът от въвеждане на маски на открито.

По думите му намаляването на карантината на 10 дни след излекуване също не е новост само за България – това се основава на факта, че периодът на заразност при повечето хора вече е приключил към 10-ия ден и това е една прагматична мярка за хората – да бъде лесно спазването и да има по-голяма степен на тяхното спазване.

„Нови мерки няма за предпазване от познатите и прилаганите досега, но от тези мерки, които знаем досега – носенето на маски е най-важният начин за предпазване – и заради прилагането, че е лесно, и заради това, че ефективно пазят, разбира се, изолацията е златният стандарт, но не можем за месеци да изолираме хората“, коментира още специалистът.

По повод разнопосочното говорене за ползите от маските у нас д-р Марков заяви, че тези хора, които казват, че маските не трябва да се носят , да се аргументират научно защо не трябва да се носят маските.

Децата също трябва да носят маски, защото те също разпространяват вируса, при тях е просто по-трудно да ги носят, а между ползите от носене на маски и вредите от тях – тежестта пада върху ползите от носенето на маски.“

По думите на д-р Марков новият коронавирус е новозародил се и този произлиза от животните, това води до редица предизвикателства:

Много е трудно да го контролираме, не знаем нищо за него, как се предава, колко е инкубационният период, как да го лекуваме, колко е инфекциозен, нямаме ваксина срещу този вирус.

Но нищо необичайно няма в това, няма защо да спекулираме с това, той е произлязъл най-вероятно от прилеп.

Всички РНК вируси, какъвто е новият коронавирус, мутират много. Хората не трябва веднага да виждат картини от „Щамът Андрмеда“, но реално мутациите са всекидневие за вирусите.

Тук въпросът е важни ли са мутациите за степента на патогенност, за степента на неговата заразност, на способността му да разболява и да умират. Това е важният въпрос“, посочи медикът.

Д-р Марков каза също, че към момента в научната литература няма доказателства за това, че вирусът е станал по-заразен, по-болестотворен или по-патогенен. Той е такъв, какъвто беше през декември, когато е навлизал в човешката популация.

„Бих препоръчал спазване на мерките и ако човек не се почувства добре, да си остане в къщи. Това е най-важното“.

Източник: Cross.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече