сряда, октомври 21, 2020

ЕС дава на България 511 милиона евро за трудовия пазар

Целта е да се защитят гражданите от тежките икономически последствия, нанесени от пандемията

511 милиона евро скоро ще бъдат на разположение на България по програмата на ЕС за подпомагане при частична трудова заетост „Sure“. Предстои 15 държави да започнат да получават тези европейски парични помощи. Европейската комисия оповести съответното предложение, което ще бъде внесено в Съвета на ЕС. Според това предложение, на разположение ще бъдат 81,4 милиарда евро. Най-големи помощи получават Италия (над 27 милиарда евро), Испания (над 21 милиарда евро) и Полша (над 11 милиарда евро). Освен България, сред другите облагодетелствани от този фонд са Белгия, Хърватия, Чехия, Словения.

„Трябва да направим всичко, което е по силите ни, за да запазим препитанието и работните места“, каза председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Според нея, в условията на една безпрецедентна криза програмата „Sure“ се превръща в ярък символ на солидарността между държавите-членки.

Финансовата подкрепа по тази програма ще бъде под формата на много изгодни заеми, за които изброените 15 държави трябва да кандидатстват. Унгария и Португалия вече са подали съответните заявления.

Програмата е насочена главно към държави-членки със сравнително ограничени финансови възможности. Целта е да се защитят гражданите им от тежките икономически последствия, нанесени от пандемията. Парите по „Sure“ могат да се изразходват единствено за национални мерки за подпомагане при частична трудова заетост или за сходни цели, свързани с пазара на труда в условията на икономически спад. Тези мерки са насочени главно към самонаетите.

Източник: Kanal3.bg

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече