вторник, септември 22, 2020

ЕС се съгласи с отлагане на Брекзит до 31 януари

Европейският съюз постигна съгласие в понеделник за 3-месечно гъвкаво отлагане на излизането на Великобритания от блока, предава Ройтерс, цитирана от investor.bg.

Само три дни преди крайния срок за напускане на ЕС от Великобритания в 23 часа по Гринуич на 31 октомври Brexit виси на косъм, тъй като британските политици не са близо до постигането на консенсус как, кога и дори дали трябва да се стига до раздяла.

Джонсън, който стана премиер с обещанието да осъществи Brexit на 31 октомври, трябваше да поиска отлагане, след като парламентът отказа да ратифицира сделката по напускането на Лондон.

27-те страни, които ще останат в ЕС след Brexit, се съгласиха днес да отложат напускането на Великобритания до края на януари, като е възможно да се стигне и до по-ранно излизане на страната от блока, ако разединеният британски парламент ратифицира сделката.

„27-те страни членки на ЕС се съгласиха да приемат молбата на Великобритания за гъвкаво удължаване на Brexit до 31 януари 2020 г.“, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск в Twitter.

Но страните членки на ЕС ще се нуждаят от официален отговор от Великобритания на предложението си за 3-месечно отлагане на Brexit, преди да задействат „писмена процедура“, при която правителствата ще имат 24 часа да приемат или отхвърлят отлагането.

“Можем да стартираме писмената процедура, едва след като имаме съгласието на британското правителство за текста“, каза високопоставен представител на ЕС.

Двама високопоставени дипломати от съюза потвърдиха, че договореният период за писмената процедура е 24 часа и ще влезе в сила от момента, в който Лондон приеме предложението за отлагане на Brexit от 31 октомври на 31 януари.

Излизането на Великобритания от ЕС вече беше отложено два пъти – от 29 март и 12 април, след като предшественикът на Джонсън, Тереза Мей, не успя три пъти да прокара сделката си в парламента.

Британските политици не могат да осъществят Brexit 3,5 години след референдума в подкрепа на излизането от ЕС, а Джонсън иска парламентът да одобри провеждането на парламентарни избори на 12 декември в замяна на повече време за приемане на сделката му.

Той обаче се нуждае от подкрепата на две трети от 650-те депутати в парламента за насрочването на нови избори. Камарата на общините трябва да проведе гласуване по-късно днес.

Френският президент Еманюел Макрон е основното препятствие пред удължаването, като твърдеше, че трябва да има основателна причина за отлагането и че Великобритания трябва да излезе от собствената си политическа безизходица.

Но близък до Макрон източник заявява пред Ройтерс, че перспективите за избори на Острова са се засилили значително.
Източникът подчертава, че третото отлагане на Brexit ще бъде придружено с определени условия, включително отказ за предоговаряне на споразумението за напускане и разрешаване на останалите страни членки на ЕС да провеждат срещи без Великобритания за обсъждане на бъдещето на блока.

Последният план за отлагане предвижда Великобритания да напусне ЕС на 1 декември или 1 януари, ако парламентът ратифицира споразумението съответно през ноември или декември, съобщават дипломати, които участват в преговорите за Brexit в Брюксел.

ЕС ще заяви, че удължаването не трябва да бъде използвано за ново предоговаряне на сделката за напускането и че Лондон не трябва да възпрепятства съществената дейност на ЕС по различни проекти – от бюджета до климатичните политики.

Източник: Petel.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече