вторник, септември 22, 2020

Евродепутатът Иво Христов: Европа почива все повече на труден компромис

Европа почива все повече на труден компромис. Това каза евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Иво Христов в предаването „Денят започва“ по БНТ.

„Компромис между страните членки относно разпределението на портфейлите. Компромис между партийните групи в рамките на Европарламента относно формирането на мнозинство и пак разпределението на портфейлите като втора цедка. Най-сетне и компромис между водещи институции на съюза. Като се насложат тези три компромиса, резултатът винаги е посредствен. Затова Европа има все по-посредствени лидери“, обясни той.

Христов каза също, че що се отнася до Брекзит, той се превърна в някакъв сериал и всеки коментар изветрява бързо. „Тъй че дори не си струва да бъде коментиран. Но от панорамна гледна точка Брекзит стана заложник на вътрешната политика на Великобритания. Има много хора в консервативната партия, които недолюбват премиера Джонсън. Има много хора в лейбъристката партия, които не харесват своя лидер Корбин. Има враждебно отношение на целия парламент към изпълнителната власт. Виждаме, че втори британски премиер е саботиран от парламента. Има разкол в самото общество“, допълни той.

Христов подчерта, че като резултат всеки реди своята краткосрочна, средносрочна политическа стратегия на британски съвет, ползвайки Брекзит като лост, затова и нямаме особен напредък. „Демократични държави и образования не успяват да постигнат съгласие. Това превръща самото понятие демокрация в някакъв вид карикатура в очите на множеството и това е опасно“, обясни Христов.

Източник: Focus-news

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече