неделя, юни 26, 2022

Проф. Иво Христов: Вкарването на Северна Македония в ЕС в този й вид щe има огромни вътрешнобългарски последици

Тези, които в момента дойдоха на власт, не разбират и презират цялата тема, свързана с историческите аспекти на българо-северномакедонските отношения. Те не си дават сметка, че вкарването на Северна Македония в ЕС в този й вид, с този й статус, щe има огромни вътрешнобългарски последици. Това каза социологът и бивш депутат от БСП проф. Иво Христов в „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

По думите му Македония иска да влезе в ЕС за сметка на българското минало и бъдеще.

Според Христов светът в момента се намира в нова геополитическа ситуация. „Говори се за втора Кримска криза, за съвършено нова конфигурация на отношенията между Русия, САЩ и Китай“, посочи той.

В тази ситуация България се явява на фронтовата линия. „Един от вариантите, които Москва разглежда за отговор на очевидно неотстъпчивата позиция на американците за разбиране на руските интереси и интересите им за сигурността на страната, е разполагането на ракетна база в Сърбия. С руския демарш в Казахстан беше показано, че Русия разглежда бившите съветски републики като изключителна зона на собствено влияние“, коментира Христов.

По думите му КОВИД пандемията е била използвана за задълбочаване и ускоряване на процеси и промени, които е нямало как иначе да се развият с такава интензивност и острота.

Източник: Cross.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече