неделя, юни 7, 2020

Европа е с по-чист въздух заради коронавируса

Въведените ограничения за придвижване и различни дейности заради коронавируса намалиха замърсяването на въздуха в цяла Европа. Това показват редица сателитни снимки. В периода от 5 до 25 март средното ниво на азотен диоксид е спаднало значително, съобщава агенция МИА, цитирана от БГНЕС.

Изхвърлянето на азотен диоксид в големи градове като Брюксел, Париж, Мадрид, Милано и Франкфурт е намаляло в сравнение със същия период на миналата година. Това съвпада с въведените ограничителни мерки на пътния трафик и намаленото производство на предприятията, които отделят вредни газове.

По данни на Европейската агенция за околна среда, хората, които живеят в градове със замърсен въздух, имат по-слаба имунна система и съответно са изложени на по-голям риск от заразяване с COVID-19.

Припомняме, че през февруари, когато правителството на Китай въведе строги ограничения за придвижване като мярка срещу разпространението на коронавируса, беше забелязано намаляване на замърсяването в градовете.

Знаете, мръсният въздух причинява всяка година преждевременна смърт на около 400 000 души на Стария континент.

Какво е положението в София?

Днес и утре по данни на експерти се очаква въздухът в София да се изчисти заради идването на студен фронт от северозапад. През почивните дни заради буря от Туркменистан, въздухът над столицата бе замърсен.

„Миналия петък и събота въздухът у нас се замърси. В сряда в София бе чисто, но в Тюркменистан и Казахстан по същото време се заражда буря, която носи изключително опасни стойности към нас. С един не особено типичен източен вятър в петък въздухът в София вече е отровен. Показателите на ФПЧ10 у нас бяха над 200 микрограма на м3“, заяви по-рано пред bTV Стефан Димитров, който е координатор на гражданските станции за контрол на въздуха airsofia.info.

„Така продължи и в събота и остана до вчера. С идването на студен фронт от северозапад въздухът в София започна да се изчиства. Нашите станции успяха да отчетат замърсяването и нашата карта беше в червено, при зелена в предишните дни, откакто се въведоха ограниченията. 22-те станции на Столичната община обаче не хванаха замърсяването, което поставя много голям въпрос какво и защо се случва с техните данни. Този въпрос искам да поставя тук и сега“, коментира още експертът.

Източник: Actualno.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече