вторник, октомври 19, 2021

Фармацевтите са против лекарства да се продават по бензиностанции и магазини

Лекарският съюз предложи медикаментите, за които не се изисква рецепта, да се продават в денонощните магазини и бензиностанциите. БЛС има идея да се даде финансов стимул от по 1 000 лева на аптека, за да работи денонощно.

Това предложение малко ме развесели. Не бих могла да си представя, че едно медицинско съсловие, което познава своята специфика на работа, ще даде съвет за нещо, което ние отдавна обсъждаме. 1 000 лева не са достатъчни за това и трябва да се намери по-сериозно финансиране, коментира председателят на регионалната фармацевтична колегия в Пловдив Димитрия Стайкова.

Все още липсват лекарства, които се изписват масово от личните лекари при лечение на COVID-19. След като стана ясен проблемът с доставката на тези медикаменти, се проведе среща при министъра на здравеопазването относно нискомолекулните хепарини, допълни Стайкова. Тя посочи, че се наблюдава недостиг и на определени кортизонови таблетни форми, използвани при домашното лечение. Все още обаче се намират част от антибиотиците.

В аптеките пристигат самите болни или техните карантинирани близки. Не бива да допускаме обикалянето на този тип хора, добави Стайкова.

Относно идеята лекарства без рецепта да се продават в денонощните магазини и бензиностанции Стайкова каза, че има подобни примери от Англия. Тя обаче се обяви против предложението. Имаме своите аргументи и ще ги предоставим на всички нива. Независимо, че тези медикаменти са без лекарско предписание, има много злоупотреби и дори тежки отравяния, разясни председателят на регионалната фармацевтична колегия в Пловдив.

Източник: Cross.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече