петък, юли 10, 2020

Французин за кратко беше най-богатия човек в света

Френският милиардер Бернар Арно вчера за малко беше най-богатия човек в света.

Около 17:30 часа българско време акциите на неговия конгломерат за луксозни стоки LVMH поскъпнаха до 458.46 долара, с което личното състояние на Арно надхвърли това на основателя на Amazon Джеф Безос.

Това обаче не продължи дълго. До затварянето на щатския пазар в 23 часа българско време акциите на Amazon бяха поскъпнали с 0.7%.

Арно приключи деня с лично състояние в размер на 109.3 млрд. долара, според класацията на милиардерите на Forbes в реално време.

Състоянието на Безос пък беше 110.1 млрд. долара. Въпреки това Арно остава твърдо пред Бил Гейтс (107.8 млрд. долара), когото изпревари на втората позиция в петък.

Това не е първият случай, в който Арно изпреварва Гейтс. През ноември той успя на няколко пъти да се изкачи до второто място в класацията, благодарение на поскъпващите акции на LVMH.

Цената на книжата на компанията се колебае, откакто Арно сключи сделка за придобиването на американската бижутерийна компания Tiffany & Co. на 25 ноември, но като цяло поскъпват с над 4% след обявяването на сделката.

Това включва и ръст в цената от близо 3% от миналия четвъртък, което помогна на Арно да забогатее с 3.3 млрд. долара в последните две дни.

Арно беше представен на корицата на ноемврийското издание на списание Forbes. В интервюто си за изданието той говори за първите си стъпки в бизнеса през 70-те години на миналия век и за пътя му към основаването на LVMH.

Компанията с годишни продажби в размер на 52 млрд. долара притежава 75 марки, сред които Louis Vuitton, Moët & Chandon и Christian Dior, както и мрежа от над 4 590 магазина по цял свят.

Придобиването на Tiffany за 16.2 млрд. долара е най-голямото за LVMH досега. Съгласно условията по сделката LVMH ще придобие легендарна бижутерийна компания срещу 135 долара на акция в брой.

Тя се очаква да бъде финализирана в средата на 2020 г., според LVMH. До тогава Арно може да е най-богатият човек в света – отново.

Източник: Petel.bg

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече