понеделник, януари 25, 2021

ГДБОП предупреждава: Пращат се фалшиви имейли уж с електронен фиш от КАТ

За активна спам атака с цел заразяване със зловреден вирус предупреждава ГДБОП. Този път измамата изглежда по нова – електронните съобщения се изпращат от електронен пощенски адрес opp@mvr.bg, наименован „Пътна полиция МВР“, и съдържат прикачен файл, за който се претендира, че е електронен ФИШ от КАТ или призовка за извършено друго нарушение по Закона за движение по пътищата.

Не отваряйте такова съобщение – от този изпращач и с такова съдържание, директно го трийте, казват от ГДБОП. 

От специализиран отдел „Киберпрестъпност“ на ГДБОП посочват, че в днешни дни спам кампаниите излизат от обичайната си цел – разпращане на непоискани търговски съобщения с рекламна цел, и придобиват вид на кибератаки, които целят заразяване на устройства на крайните интернет потребители. Вече широкоразпространени са спам атаки, при които получателите биват изнудвани да заплащат определени суми пари в крипто валута. Откупът се изисква, за да не бъдат разпространени интимни снимки и видеоклипове на получилите съобщението.

Ежемесечно се извършват съвместни действия с големите интернет доставчици в страната за филтрация на подобни атаки, но при смяна на източника на атаката има период, в който тя е активна и достига до интернет потребителите, до които е била адресирана.

Източник: Actualno.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече