вторник, май 18, 2021

Ген. Мутафчийски получи втората доза от ваксината (ВИДЕО)

Ген. Венцислав Мутафчийски получи и втората доза от ваксината срещу коронавирус. Това става на 22-ия ден след поставянето на първата доза.

„Процесът става все по-масов. Предложихме и на Националния ваксинационен щаб ваксинационните центрове в големите болници да имат мобилни екипи, както и да работят минимум до 22:00 часа”, каза ген. Мутафчийски.

„Започна второто убождане, на 22-ия ден“, посочи той.

След първата доза от ваксината доц. Димов и доц. Кунчев имат изградени антитела, при направен тест на 19-ия ден, а ген. Мутафчийски не се е изследвал, обясни самият той.

От ВМА са ваксинирани 717 медици, като 491 са от софийската структура. Още в санаториумите не е започнала ваксинацията.

„Не сме имали никакви странични реакции, само една лека алергична реакция“, обобщи шефът на Националния оперативен щаб.

Мутафчийски съобщи, че ще бъдат разкрити още две зали, в които хората да бъдат ваксинирани, и те ще работят до 22 часа.

Има готовност първо да бъдат ваксинирани личните лекари от поликлиниката на ВМА, каза още той.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов също се реимунизира днес. Това се случи в Клиниката по неврология на УМБАЛ „Александровска“. След имунизацията той каза, че процедурата била безболезнена. 

Тази сутрин пристигна новата пратка с ваксината на Pfizer. Доставката обаче съдържа наполовина по-малко дози от първоначално обявените. Заради промени в производствения процес България разполага с над 18 000 дози вместо с 35 000. Очаква се да бъдем компенсирани със следващата пратка през февруари или март.

От днес частично започва ваксинирането във втората фаза на учителите и възрастните хора в социалните домове.

Това ще става само в областите, в които е осигурено количество, което да задоволи нуждите на медицинските лица от първата фаза, съобщи преди дни министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

„Във всяка област е изключително индивидуално. Със сигурност няма да започне синхронно във всички области. В Бургас имат готовност да започне ваксинирането на учители и на възрастни хора, които са ползватели на социални услуги в домовете за възрастни хора“, каза тогава той.

Досега у нас са ваксинирани над 18 хиляди души, като за последното денонощие те са 121, според данните на Единния информационен портал.  

Източник: Actualno.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече