неделя, юни 26, 2022

Георги Гьоков: Инфлацията няма да достигне 20% до края на годината

Смятам, че цената на хляба ще поевтинее малко след въвеждането на нулева ставка на ДДС.

Това каза министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков в предаването „Карай направо“ по Нова телевизия.

Според него въвеждането на таван на цените на определени стоки е нормална мярка в подобна кризисна ситуация, но това не е било възприето от коалиционните партньори. „Затова ние предложихме, когато намаляваме ДДС на някои цени, това да бъде за регулирани стоки.

Пенсиите в момента се увеличават с 10%, плюс добавката от 60 лева и индивидуалните добавки, изравняващи януарските с декемврийските пенсии. „Това при ниските пенсии прави около 26-27% увеличение, при пенсия от 1000 лева прави 16% отгоре. Колкото по-висока става пенсията, процентът става по-нисък“, обясни министър Гьоков.

Данъчните облекчения за работещи родители ще бъдат получавани на всеки три месеца, а не еднократно в началото на следващата година. Така семейства с едно дете ще получават по 150 лева на всяко тримесечие, поясни той.

Облагането на генерираните свръхпечалби на енергийните дружества трябва да обхване не само държавните, но и частните такива, смята Гьоков.

Линията на бедност ще бъде определяна по нова европейска методика и в момента тя е 413 лева. Това обаче ще стане от 1 януари 2023 г., заяви социалният министър.

Той прогнозира, че инфлацията няма да достигне 20% до края на годината.

Източник: Cross.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече