неделя, октомври 24, 2021

Германски медиен поглед: Няма мигранти към България, защото Борисов прави услуги на Ердоган

Докато кризата с мигрантите на границата между Турция и Гърция се изостря все повече, на българската граница е подозрително спокойно. Защо бежанците се насочват към Гърция, а не към България?

„Ще бъде изключително трудно да се спре масивният поток от хора, които вече са потеглили“, се казва във вътрешен доклад на европейската агенция за гранична охрана „Фронтекс“, цитиран от германския „Ди Велт“. От „Фронтекс“ предупреждават, че в следващите дни кризата на турско-гръцката граница сериозно ще се изостри.

Данните за броя на мигрантите, които се опитват да влязат на територията на ЕС, силно се разминават. Според властите в Анкара, те вече са 130 000 души – всичките напуснали Турция. От ООН говорят за 13 000 мигранти, които се опитват да преминат границата между Турция и Гърция. В същото време гръцкото правителство обвини Анкара, че с неверни информации умишлено насочвала мигрантите към Гърция. По данни на гръцките власти, само през изминалите два дни са били осуетени около 10 000 опита за нелегално преминаване на границата.

Борисов прави услуги на Ердоган?

На фона на напрежението на гръцката граница, силно впечатление прави спокойствието на българо-турската граница, пише германският „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ (ФАЦ) и добавя:

„Този детайл е поредното доказателство, че миграционните вълни от Турция са резултат от политически решения. Българският премиер Борисов от години прави всичко възможно, за да не развали отношенията си с Ердоган, като например в рамките на непрозрачни акции предава на Анкара турски граждани, избягали в България поради страх от репресии (бел. ред. – припомнете си най-ярката „българска следа“ в лицето на Абдуллах Бююк). Включително и с такива нарушаващи международното право услуги, Борисов успява да си спечели благоразположението на Ердоган. Това проличава и в настоящата ситуация, в която хилядите мигранти, пристигнали от Истанбул в Одрин с автобуси и таксита, се насочват не към българската, а към гръцката граница“, коментира ФАЦ.

„Не минавайте през България“

Но може би има и друга причина за спокойствието на българската граница. „Доста от моите приятели заминаха за Европа. И ни казаха: Не минавайте през България, защото са много жестоки мъже, жестоки хора. Полицията – те бият, много бият мигрантите и налагат големи наказания“, споделя афганистанец пред bTV.

„Трябва да решим този процес дълготрайно – и с връщането на мигрантите, и с военните действия в Сирия, и с хуманитарната криза. В този контекст на Турция трябва да се подпомогне, за да може отново да се грижи за бежанците“, повтаря Борисов още преди да отиде на среща с Ердоган.

Източник: Актуално

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече