неделя, юни 20, 2021

Гешев пред парламента: Борисов е дал обяснения по случая с къщата в Барселона (обновена)

Премиерът Бойко Борисов е дал обяснения по случая с къщата в Барселона, заяви главният прокурор при представянето на отчета за дейността му пред Народното събрание.

„Има активна комуникация с партньорските служби в Кралство Испания. След контакт с българския наблюдаващ прокурор, няколко месеца нямаме обратна информация. Предстои приключване на ревизии на различни търговски дружества, свързани с този казус, и снемане на обяснения на още няколко души“, каза още Гешев, като уточни, че това не е проблем, за да бъде приключена преписката.

Той посочи още, че премиерът е дал обяснение и по проверката във връзка със записите и снимките от спалнята на Борисов.

Гешев поясни, че е възложено на столичната полиция да направи експертни справки, поискани са обяснения от шефа на НСО, възложени са експертизи за автентичността на снимките, които до момента не са изготвени.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова, заяви, че левицата няма да подкрепи доклада за дейността на главния прокурор, защото освен много статистика, не са получили никакви конкретни отговори.

От ВМРО заявиха, че са удовлетворени от доклада на главния прокурор и ще го подкрепят.

Преди това депутатите удължиха работното време на днешното заседание до приключване изслушването на отчета.

„Имаме желание за постоянен диалог с НС и отделните комисии, защото ясно осъзнаваме, че резултатите, които очаква българското общество, могат да бъдат постигнати с взаимодействие между властите и при спазване на разделение и контрол между властите. Това включва не само взаимодействие между трите власти, но и между институциите – правоохранителна система, съд и прокуратура“, заяви главният прокурор.

Гешев отчете спад на телефонните измами за първите 5 месеца с 95%, на битовите кражби – с 22%, на грабежите с 19% и на моторни превозни средства – с 13%.

Заседанието се води от Цвета Караянчева, която се върна на председателското място, след като депутатите отхвърлиха исканата от БСП и ДПС оставка.

Вчера Иван Гешев се яви пред Парламентарната правна комисия. След часове на изслушване комисията прие доклада за дейността на прокуратурата през първите осем месеца.

Гешев отчете близо 2300 разследвания за корупция и 156 осъдени за такива престъпления. Той заяви, че прокуратурата не разследва по политически признак, а извършители на престъпления и подчерта, че по естествени причини за корупция най-много разследвани са представители на управляващите.

Източник: Cross.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече