сряда, май 27, 2020

Гл. прокурор Иван Гешев: Законът за извънредното положение вчера е бил актуален, днес не е, а утре ще бъде безсмислен – трябва да се мине в режим на почти военно положение

Законът за извънредното положение вчера е бил актуален, днес не е, а утре ще бъде безсмислен – трябва да се мине в режим на почти военно положени. Това каза главният прокурор Иван Гешев по време на обсъждането на изцяло новия Закон за мерките за извънредното положение, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Трябва да се готвим за най-лошото и ако не се случи, толкова по-добре. Времето ни изтича като пясъчен часовник, надявам се да не е изтекло“, каза още Гешев.

Той прогнозира, че ще повторим сценария на страните от ЕС. „Ние сме изправени в извънредна ситуация, която ще се превърне едва ли не във военно положение. Надявам се да не съм лош пророк. Така че този законопроект вчера вече е бил актуален, към днешна не е, а утре ще е безсмислен.

„Отговорност на държавата е в лицето на НС и изпълнителната власт е да се вземат твърди, адекватни, навременни мерки. Става въпрос тук, сега, веднага, а не утре, когато ще е късно. Това, което аз смятам и като представител на прокуратурата, че трябва да се вземат много по-радикални мерки за предотвратяване на такива сценарии, които вече се развиват в цяла Европа. Щети ще има. Само че залогът е не икономиката. Тук три дена продължавам да слушам: икономиката, икономиката. Какво е икономиката без хората, без родителите ни. За кого е тази икономика, ако не за хората. Икономика се възстановява, държава се възстановява. Ние сме възстановявали държава след войни, но не и живота на хората. Това, което прокуратурата призовава, е да се предприемат радикални решения, колкото и крайни да изглеждат в момента. В момента, в който се обяви извънредно положение, може би бяхме едни от първите в Европа“, заяви още Гешев.

„Трябва да се мине, колкото и да звучи крайно според вас – във режим на почти военно положение“, допълни още Гешев. Главният прокурор изрази мнение, че град Банско да бъде поставен под карантина.

Източник: Focus-news.net

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече