петък, юли 10, 2020

Голямо изобретение на българин: Вече няма недостъпни планини дори за хората, които не могат да ходят (видео)

Българинът Ивайло Колев изобрети устройство, чрез което хора с увреждания могат да изкачват планини, показа  bTV. Иновативната инвалидна количка дава възможност на трудноподвижни хора самостоятелно да стигат дори до най-високите върхове.
„Решихме да направим нещо, което да помага на хората с по-специални нужди”, сподели Ивайло Колев. „Следващата голяма цел, която предстои, е изкачване до хижа „Мусала”. Тренираме на различни места, главно в планините. Изкачихме най-високия връх в Люлин планина. Предстои да се изкачим и до Лозенския манастир. Тренираме и в градска среда”, разказа той.

„До момента най-екстремната дестинация е Черни връх”, каза Владимир Гюров. По думите му количката е проста за управление.

„Изключително интересно и полезно е за мен като човек с увреждания. До голяма степен е баланс на тялото, така че това е един вид своеобразна физиотерапия”, каза мъжът.

На този етап количката е прототип. До края на годината ще бъдат направени още тестове, за да се изчисти цялата концепция. „Искаме да поканим всички хора като Влади, които биха искали да опитат, да се свържат с нас. На никого не сме отказали. Абсолютно безплатно е”, каза Ивайло Колев.

Надеждите са някой ден количката да влезе в серийно производство. В момента на пазара има две фирми, които правят подобни продукти, но според изобретателя никой не е постигнал това, което екипът му е успял да направи.

Източник: Petel.bg

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече