вторник, юли 28, 2020

Гражданин издейства глоба на Боил Банов за тютюнопушене

Столичната РЗИ наложи акт на Боил Банов заради тютюнопушене на работното място по сигнал на гражданин. Поводът е дистанционно правителствено заседание, на което министърът на културата здраво подръпва от цигара.

Авторът на сигнала е добричлията Стойчо Стойчев. На 23 март вечерта той кротко гледа вкъщи телевизионен репортаж, информиращ за действия на министрите във връзка с коронавируса. Изведнъж на кадрите се вижда обгърнатия в тютюнев дим Банов, което шокира Стойчев. 

Следва сигнал по електронната поща до приемната на правителството, РЗИ и няколко медии: „Уважаеми дами и господа, гледайки новини по Канал 1, емисията на 23.03.2020 г. в 18.00 часа, беше излъчен репортаж, в който бе показан министър-председателя във видео конферентна връзка с министрите. На екрана показаха таблета на г-н Борисов, на който точно в центъра беше министър Банов с цигара в кабинета си – в нарушение на действащото законодателство. Моля да предприемете необходимите действия и да санкционирате нарушението!“.

Стойчев прилага телевизионните кадри. А отговорът до него от 8 април на директора на РЗИ Данчо Пенчев гласи: „Констатирано е нарушение на чл. 56, ал. 2 от Закона за здравето от господин Боил Банов – Министър на културата, който пуши в кабинета си. На лицето е съставен акт за административно нарушение“.

Във визирания от Пенчев законов текст пише: „Забранява се тютюнопушенето и в помещенията с обособени работни места, където се полага труд, както и в помещенията към тях със спомагателно и обслужващо предназначение“. Глобата пък е от 300 до 500 лв. при първо нарушение. Прави впечатление, че проверяващите не са се разколебали от някои неточности на Стойчев (отдавна визираната програма на БНТ не се казва Канал 1). Нито пък са потънали в размишления къде точно е Банов при разговора с колегите си по смисъла на закона.

От писмото на Пенчев до добричлията се разбира категорично, че министърът е сгафил, защото се е намирал на „обособено работно място – Министерство на културата, находящо се на бул. „Ал. Стамболийски“, №17, район „Възраждане“, гр. София“.

Самият Стойчев сподели, че често е сигналиризал институции по различни поводи, но никога заради тютюнопушене. Той е 50-годишен, инженер по образование, занимава се с частен бизнес.

Пушенето на работното място от висши представители на управлението е доста чувствителна обществена тема, макар в повечето случаи да не води до последствия за нарушителите. В Шумен скандал се състоя през 2009 г. Тогава 25-годишната варненка Валерия Петрова бе уволнена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, защото се оплака от цигарения дим в сградата на МРРБ. Тя направила забележка на служители, но й било отговорено, че няма проблем, щом самият министър (Асен Гагаузов) пуши.

Източник: Petel.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече