сряда, юли 29, 2020

Хипотеза: Изглежда има хора с естествени антитела срещу коронавируса

„Резултати от ново изследване показват, че има връзка между интензивността на заболяването и кръвната група на човек. Тези с „нулева“ имат по-малък риск от тежко протичане.

Съществува възможност хората с кръвна група 0 да имат естествени антитела, които са по-малко афинитетни и могат да неутрализират вирус, получен от хора с кръвна група А, например“. Това каза имунологът доц. д-р Велизар Шиваров пред БНТ.

Той допълни, че кръвните групи означават променяне на белтъците в организма. „При различните хора има и различни ензими, които по различен начин променят плътността на клетката. Това важи и за вирусите“, обясни той.

Имунологът добави, че имунитетът срещу COVID-19 не е траен. „След осмата седмица антителата отслабват. Има данни за имунологична памет, която пази от повторно заразяване“.

Според него мерките доведоха до по-малко разпространение на вируса у нас. „Всяко разхлабване на мерките разчита на изграденото съзнание на всеки член от обществото“, добави доц. д-р Шиваров.

„Големи надежди се възлагат в това да се докажат генетични маркери, които да предсказват кои биха били по-засегнати от заболяването“, допълни той.

Източник: Actualno.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече