четвъртък, юни 17, 2021

Христо Иванов: Правителство на „Има такъв народ“ е големият шанс за промяна

Ние трябва да опитаме да сглобим някакъв кабинет на промяната, но мандатът отива при „Има такъв народ“, които трябва да приложат концепцията как да се случи това. Това заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов в сутрешния блок на БНТ.

Той изтъкна, че третият мандат е кризисният мандат, с  което ще се види дали политическите сили тръгват сериозно към нови избори. Доколкото политическата реалност – мнозинството от гражданите възложиха промяната на „Има такъв народ“ и най-големият шанс за управление на промяната е с техният мандат, каза Иванов.

Нашето убеждение е, че за правителство е необходимо да положим всички усилия да има правителство, но не каквото и да било правителство, а такова на промяната, поясни Иванов. Христо Иванов разкри какво управление ще подкрепи Демократична България.

Много е сложна ситуацията – от една страна хората гласували за промяната, но е доста сложно да се реализира при сегашното разпространение на силите, отчете Христо Иванов. „Ние много ясно сме завили с кого можем да се коалираме и с кого не можем, но парадоксът е, че ако се появи човекът с папчицата и подложи папчицата на гласуване, ще получи супер мнозинство. Проблемът е не да има мнозинство, а дали кабинетът ще може да разчита на стабилно мнозинство на промяна“, отбеляза той.

По думите му мнозинство на промяната не може да се очаква. Мнозинство за избор на кабинет може да се намери, но мнозинство за дълбока промяна, трудно може да се намери, изтъкна бившият правосъден министър. ДБ има много сериозен потенциал да бъде сила на промяната и да подкрепи кабинет на промяната.

Според него страшно много лъжи говорят от ГЕРБ. „Росенец“ се повява не като популистка тема, а като материализация на фундаменталния проблем в България – проблемът със задкулисието. В ГЕРБ не разбират защо страната иска да се отърве от тяхното управление. Опитват се да се консолидират около Борисов като един жив щит, но в момента Борисов изгражда такъв жив щит за трудните времена, които го очакват извън властта. В това има само цинизъм, изтъкна Христо Иванов.

Според него, ако парламентът не може да роди мнозинство на промяната и се отиде на предсрочни избори – тогава ще се даде отговор затова каква промяна иска избирателят и на кого да бъде възложена обществената поръчка за ремонт на държавата. ДБ имат изключително амбициозна програма за възстановяване на държавата и правовия ред.

Ние отговорно смятаме, че трябва да се излъчи в настоящия парламент отговорно управление на промяната, настоя Христо Иванов.

Според него Борисов е разклатен, но не са разклатени основите на модела. Разграждането на сегашната власт трябва да бъде основата ни задача, посочи той.

Източник: Актуално

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече