вторник, юли 27, 2021

Художник продаде невидима скулптура за 15 хиляди евро

Италианският художник Салваторе Гарау продаде невидима скулптура, наречена „Аз съм“ („I am“), за 15 хиляди евро. Сделката е сключена на цена, два пъти и половина по-висока от първоначално обявената, съобщава „Italy 24 News“.

Гарау заявява, че скулптурата съществува, въпреки че не се вижда: тя е създадена от енергия, сила и мисли. Творбата може да бъде изложена само в частен дом, в лична колекция, а необходимото за поставянето й място е квадрат със страна метър и половина. Като доказателство за закупуването на скулптурата на купувача е предоставен сертификат за собственост.

Творбата е продадена в аукционната къща „Art-Rite“, насочена специално към творби от съвременното изкуство. „Скулптурата е напълно невидима, така че не може да бъде възпроизведена в мрежата или копирана. Отделно си струва да се отбележи, че нематериалните произведения на Гарау не влияят негативно върху околната среда“ – се казва в описанието на произведението.

Самият художник е доволен от резултата от търга и ги оценява като „успешен“. „Резултатът от наддаването доказва, че празнотата не е нищо друго, освен пространство, пълно с енергия. Дори да го изпразним и да не остане нищо, според принципа на неопределеността на Хайзенберг, нищо няма значение„, каза Гарау.

Преди известно време името на друг художника – Рийдър Рипс – нашумя, след като се оказа, че той получава по около 30 хиляди лева на ден за популярното меме „Deal with it“. Купувачът получи не само копие на въпросното меме, но и „всички права върху него, включително оригиналния шаблон във Photoshop“, съобщава Lenta.ru.

Източник: Avtora.com

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече