неделя, декември 5, 2021

И личните лекари ще изписват безплатни лекарства за пациенти с Covid-19

Пациентите с доказан Covid-19 ще могат да получават рецепти за безплатни лекарства освен в COVID зоните и при личните лекари. Това важи само за здравно-осигурените пациенти.

Това решение обяви зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов след днешното заседание на надзорния съвет.

Другото решение, което е взето, е да се преразпределят средства за лечебните заведения с над 10% легла за COVID.

„Знаете, че има много извънредни разходи, които болниците правят в пандемията. Искаме те да са финансово обезпечение, за да не изпитват затруднения. Мисля, че е напълно навременно това решение, ще подпомогне много и ще даде спокойствие на лечебните заведения”, добави д-р Златанов.

„На предишното заседание на Надзорния съвет, понеже видяхме какви са стойностите, които са усвоили лечебните заведения, бяха преразпределени и бяха вдигнати месечните стойности до края на годината на всички лечебни заведения. Всъщност 688 млн. лв. са разпределени като стойност на лечебните заведения. 51 млн. лв. трябва да се разплатят за дейности от 2017-2018 година. Вчера подписах плащания до лечебните заведения за 190 млн. лв. Месечната стойност, която те трябва да получат е 229 млн. лв. Именно този остатък ще бъде преразпределен. Единственото условие е да имат не по-малко от 10% от заетите легла за COVID. Това обаче не променя и предишната методика – лечебните заведения, които не лекуват COVID, но не могат да постигнат своите стойности, те ще получат до 85%. Остава старият вариант на методиката, подобрен с тези решения”, обясни шефът на НЗОК проф. Петко Салчев.

За доболничната помощ в момента текат преговори с БЛС, добави още той. Ако има останали средства, те ще бъдат разпредели към тях до края на годината. Лечебните заведения, които лекуват COVID са 207.  Средно на месец към тях ще се преразпределят около 39 млн. лв.

Източник: Novavarna.net

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече