неделя, декември 5, 2021

Идва истински грип

За локдаун още не може да се говори, смята главният инспектор по здравните въпроси Кунчев.

Очакваните грипни щамове „Виктория“, „Вашингтон“, „Пукет“ и „Хонгконг“, каза пред журналисти главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Той присъства на церемония по награждаване на представители на регионални здравни инспекции.

Щамовете не са нови, но някои от тях не са циркулирали толкова активно и до известна степен може да се приеме, че хората не са се срещали с тях. Изненада ще бъде, ако вирусът отново, както миналата година, успее напълно да елиминира грипа или вече той ще намери начин пак да се разпространява и да причини в някаква степен епидемия, макар да не може да се каже доколко интензивна, добави още той.

Има малка вероятност човек да се зарази едновременно и с двата вируса, това е суперинфекция, която утежнява клиничната картина и лечението, обясни Кунчев.

За грип можем да говорим към края на годината, а за по-сериозно разпространение – към края на януари или началото на февруари. Сега започва кампанията за имунизация срещу грип. В средата на октомври вече ще може да започне и безплатното ваксиниране на хората над 65-годишна възраст, предаде Дарик. 

Въпреки увеличаването на броя на заразените, все още не е наложително въвеждането на нов „локдаун“, каза пред журналисти главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Toй присъства на награждаването на представители на различни регионални здравни инспекции. В някои области броят на болните е по-висок и ще се обсъди възможността за въвеждане на локални мерки, добави още Кунчев, цитиран от Нова тв.

Неприемливо висок е броят на приетите в болница и на починалите, подчерта той. По думите му събирането на децата в училище не е основната причина за нарастване на броя на заразените. Подобна е ситуацията с нарастването на броя на болните и в съседни на България държави. Мерките не се спазват и това ще доведе до повишаване на стойностите, допълни той.

По темата за починалите ваксинирани Кунчев коментира, че изобщо не може да се говори за ваксинален пробив. Обикновено това са хора в доста напреднала възраст и с придружаващи заболявания, при които всяка инфекция би могла да доведе до евентуална смърт.

Има сигнали за съмнения за фалшиви сертификати за ваксиниране, които ще бъдат проверявани, въпреки че е трудно за доказване, допълни още той. Третата доза ваксина не е особено необходима за здрави хора, на средна възраст, каза още Кунчев.

Източник: Petel.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече