четвъртък, октомври 29, 2020

Индия прави втори опит да изстреля свой космически апарат към Луната

Днес Индия ще направи втори опит да изстреля свой космически апарат към Луната, след като миналата седмица пуска беше отложен заради проблем в горивната система.

Индия усилено се опитва да стане четвъртата нация в света – след Русия, САЩ и Китай – чийто космически апарат каца на земния спътник.

Новият опит за стартиране на Чандраян-2 е насрочен за 14:43 местно време в понеделник, казаха от Индийската организация за космически изследвания.

„Чандраян 2 е готов да занесе един милиард мечти на Луната – сега повече от когато и да било“, уточниха от агенцията.

Чандраян 2 ще бъде изведен в космоса от най-мощната ракета на Индия.

Експертите заявиха, че при такива мисии трябва да се очакват неуспехи. Трябва да се има предвид тяхната сложност и че е по-разумно да се забави стартирането, вместо да се поемат рискове, които могат да застрашат проекта.

„В такава амбициозна и престижна мисия като гази с Чандраян-2, човек не може да разчита на шанса, дори ако бъде открит малък недостат“. Това каза пред АФП Раджесвари Пилаи Раджагопалан. Той е ръководител на космическата политика в мозъчния тръст Фондация за наблюдаване на изследванията.

Бившият учен от НАСА Кумар Кришен каза, че космическата агенция на Индия трябва да бъде поздравена за предприемането на амбициозни проекти като Чандраян-2.

Източник: Flashnews.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече