неделя, септември 27, 2020

Инж. Досев: Изгнилата мантинела не е причина за ПТП-то на „Тракия“, дори новата не може да спре камион

Цялостна инспекция на АМ „Тракия“ ще има на мястото на тежката катастрофа. Предприемат я от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Много са въпросите около тежката катастрофа на 160 км от магистралата.

Инж. Иван Досев, който е член на УС на АПИ, беше категоричен пред БНТ, че изгнилата мантинела не може да се нарече причина за инцидента. „Причината ще бъде изяснена от следствието. В момента текат следствени действия“.

„Днес ще бъде изпълнена една допълнителна инспекция, съвместно с органи на други институции и организации. Но категорично в конкретния случай не е причина за жертвите тази мантинела“, повтори Досев.

Според него неправилно се фокусираме върху мантинелата. Причината според АПИ е някъде другаде. „Ясно е, че ограничителната система за пътища е стара и тя подлежи на подмяна, която ще се изпълни до края на годината. Но да се поставя фокусът върху нея е неправилно, защото се създава едно впечатление у гражданите за опасност на пътищата“, допълни инж. Досев.

Той обясни, че 87% от автомагистралите са с подменени ограничителни системи за пътища, които отговарят на последните нормативни изисквания. „А участъците, които не отговарят на настоящите нормативни изисквания, не означава, че са опасни и не означава, че те не са отговаряли на изискванията по времето на поставянето им“, категоричен беше инженерът.

„Нормативната уредба е един процес, който през време се променя и съответно трябва да считаме, че нещо, което сме построили по старата нормативна уредба, е годно за ползване, а не опасно. Мантинелата не е била причината за това ПТП и тази, която се поставя, отговаря на нормативните изисквания, тя е H2W7. Но и новите ограничителни системи за пътища категорично не биха могли да спрат камион. Най-високият клас ограничителни системи за пътища са оразмерени от удар с камион с 38 тона тежест, при ъгъл 15 градуса и при скорост 80 км. А скоростта, позволена на автомагистралите, е над 80 км“, коментира още инж. Досев.

Източник: Petel.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече