неделя, януари 17, 2021

Истината според Евростат, а не според Борисов: Българската икономика се свива, а европейските растат бързо

Икономиката на България се е свила с почти 3 процента в сравнение с миналата година.

Европа и светът са в криза, а българското производство расте, написа във Facebook премиерът Бойко Борсов, цитирайки само част от доклада на Евростат. Министър-председателят избра да представи само увеличението в промишленото производство с 2,3% на месечна база, но пропусна да спомене, че на годишна база производството в България е паднало.

Икономиките на ЕС отбелязват близо тройно по-висок икономически растеж в сравнение с българската през летните месеци (от юли до септември), става ясно от експресните данни за БВП през третото тримесечие на 2020 г., които към момента са достъпни за 20 държави от общността.

Средно през третото тримесечие икономиките на ЕС са нараснали с 11.6% спрямо април – юни 2020 г., докато ръстът на БВП на България е едва 4.3%, обяви Евростат. Това означава, че българската икономика бележи слабо възстановяване през лятото, въпреки че през пролетта икономическият спад беше сравним със средноевропейския (10.1% свиване у нас при 11.4% в ЕС).

Докато България расте с 4.3%, Чехия отчита растеж на тримесечна база от 6.2%, Полша – 7.7%, Словакия – 11.7%, Унгария – 11.3%, Германия – 8.2%, а най-пострадалите от кризата южни държави, които отбелязаха рязко свиване през пролетта, сега отскачат с високи стойности: Италия – 16.1% растеж, Испания – 16.7%, Франция – 18.2%.

Проверка в сайта на Евростат показва, че спрямо септември 2019 г. промишленото производство в страната ни бележи спад с 2,6%, а в страни, при които Борисов вижда влошаване, реално регистрират възход в промишлеността на годишна база, пише Топ новини.

Според него единствено Чехия, Дания, Полша и Словакия имат по-голям ръст в целия ЕС.

„Освен това производството в България продължава да е в подем за пети пореден месец. Нещо, с което не могат да се похвалят много страни в Европа. Тези положителни данни идват на фона на невиждана световна криза. Производството в рамките на целия ЕС е в застой, а при страните в Еврозоната се влошава“, твърди Борисов.

Източник: Petel.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече