сряда, януари 27, 2021

Изкуствен корал – нов живот за Големия бариерен риф

Учените в Австралия използват плаващи разсадници за отглеждане на корали

Последните климатични събития доведоха до широко разпространена смърт на коралите в Големия бариерен риф. Те съставляват най-голямата жива структура в света. Учените се опитват да измислят някои изобретателни начини за поправяне на щетите.

Старт в Австралия

Изследователи от Австралийския университет „Южен кръст“ се готвят да приложат най-новото си откритие. Милиони коралови бебета са готови да се вкоренят в най-деградиралите райони на рифа. Те са снабдени със защитни филми, които омекотяват суровата слънчева светлина и рециклират мъртвите корали за стимулиране растежа на оцелелите.

Разполагането на подводни роботи по време на масовото хвърляне на хайвера е само един от начините за опазване на Големия бариерен риф. Тези мероприятия са засечени още преди 38 години от професор Питър Харисън. Регулярната им поява е достатъчна, за да може той и екипът непрекъснато да експериментират с начините за презареждане на естествените процеси.

Масовото хвърляне на хайвера обикновено се случва след пълнолунието на ноември и декември месец. Дори и да се променят календарните дати, лунният график остава последователен. Екипът от учени са изпробвали своя LarvalBot за разпределяне на ларвите на коралите около най-повредените области на рифа. Този път изследователите са на път да изпробват нова технология, наречена ​​Coral IVF.

Подсилени ларви

По време на последното масово хвърляне на хайвера, екипът събра милиони коралови сперматозоиди и яйца и култивира ларвите с вид водорасли, наречени зооксантели. Малките корали отгледани в лабораторни условия, притежават по-висока термична толерантност и могат да бъдат въведени много по-рано в естествената им среда. Това значително увеличава шансовете им за оцеляване.

Тази иновативна техника позволява на ларвите на коралите да поемат симбиотични водорасли, давайки им потенциал да придобият повече енергия и следователно да растат по-бързо. Ако изследователите успеят да увеличат шансовете за оцеляване, това може изиграе голяма роля в бъдещите възстановителни процеси.

Подобрените корали вече живеят в басейните за отглеждане, които наскоро бяха модернизирани и обновени с нов дизайн. Кораловите ларви вече са готови за разполагане в най-силно повредените райони на рифа, където екипът ще следи развитието им. Стриктно ще се наблюдава, колко ефективно водят до зрели коралови колонии. В последствие те могат да се размножат самостоятелно в рамките на няколко години.

В световен мащаб

Ако технологията IVF Coral се окаже успешна, тя би могла да послужи като план за възстановяване на рифовете по целия свят. Глобалното затопляне и повишаването на температурите на морето представляват все по-зловеща заплаха за тези естествени екосистеми. За да успее този смел проект, трябва да се комбинират екологията и технологиите. Това ще подпомогне производството на ларви в по-големи мащаби.

Източник: Smartnews.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече