вторник, септември 22, 2020

Излязоха нови потресаващи факти за издевателства в дома за възрастни в Пловдив

Тормозът и издевателствата в дома за възрастни хора с деменция в Пловдив не са от вчера. След разказа на роднини на засегнатите излязоха наяве нови разтърсващи факти, които са достойни за психотрилър.

„В разказите, които чух в репортажа, разпознах случаите на баща ми. Имах съмнения, че се случват нередности. Няколко пъти съм виждала синини по ръцете му и сцепено ухо. Когато попитах персонала как са се получили – те ми отговаряха, че е падал и се е наранил.

Аз им повярвах, защото той наистина беше трудноподвижен. Синините бяха като от силен удар, големи кръвонасядания“, разказа Анна Колева-Кадирова, дъщеря на мъж, починал в дома пред Нова тв.

Кадирова добавя, че веднъж, когато си тръгвала, жена от персонала дошла да къпе баща й. Пред нея и шефката на дома Тянева, човекът продумал „няма да ме биеш“.

Тянева веднага отрекла такива неща да се случват в дома. „Помислих, че баща ми си въобразява заради деменцията. Имам информация, че татко ми е бил изкъпан и оставен мокър и гол на течение, за да се разболее“, казва Кадирова.

„За мен това е чудовищно престъпление на хора спрямо хора. Винаги съм казвал, че никой няма никакво право да се отнася към когото и да е било по подобен начин -неуважителен и жесток. Ще продължим да работим, докато установим всички виновни болногледачки.

Очакваме протокола от проверката на социалното министерство. Категоричен съм, че болногледачките ще бъдат уволнени. Ще съкратя отпуска на управителката на дома и ще се срещна лично с нея.

Последиците могат да бъдат само едни – онези, които са виновни, ще бъдат освободени от работа. Ще бъдат взети много сериозни мерки“, бе категоричен и днес зам.-кметът по социални дейности в Община Пловдив Анести Тимчев.

Според него, докато не се е разшумяло около случая, в общината не са постъпвали никакви сигнали за издевателствата в дома. „Ще направим организация за събиране на членовете на семействата на хората в дома. Искам да ги попитам дали имат някакви забележки и наблюдения“, допълни Тимчев.

Източник: Actualno.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече