понеделник, октомври 18, 2021

Изпробват Covid ваксини върху бебета

Започва изпробването на ваксини срещу Covid-19 върху деца на възраст над 6 месеца в Калифорния.

След като 140 милиона възрастни американци получиха препарата срещу COVID-19, фармацевтичните компании Pfizer и Moderna преминават към следващата фаза на проучване – дали ваксината ще бъде безопасна и ефективна и при най-малките.

За 7-месечният Сорен, който вече е получил първа доза от ваксината, майката казва, че не е имал проблеми. 3 годишното му братче Андел обаче е имал болка в ръката и се е чувствувал изморен. Това е само началото на изследването.

„Децата под 18 години са повече от 85 милиона в САЩ – около 20% от населението. Ако бъдат ваксинирани, това ще бъде голям принос за намаляване разпространението на вируса“, казва д-р Ивон Малдонадо, професор по педиатрия, епидемиология и здраве на населението в Станфордския университет, пише БНР.

Според лекарите децата може да не боледуват, но те могат да пренасят вируса, без да имат симптоми и несъзнателно да заразяват.

При проучванията на Moderna всички деца ще получат втора доза 28 дни след първата, а за Pfizer тя ще бъде след 21 дни. Изследва се какво трябва да бъде количеството на ваксината, която децата могат да понесат и до колко ще бъдат защитени.

Източник: Novavarna.net

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече