събота, юли 2, 2022

Израел атакува Ивицата Газа

“Когато спрете да стреляте, ще спрем и ние. Ако не бъде направено това, ще трябва да прибегнем до предприемането на нужните стъпки”, заяви президентът на Израел Шимон Перес. Ивицата Газа се контролира от радикалната палестинска групировка “Хамас”. Тя установи контрол над областта след кървав конфликт с умерената Фатах, която контролира останалата част от автономната област на Палестина.

Президентът на Израел Шимон Перес одобри провеждането на ограничена военна операция срещу радикалното движение Хамас. По последна информация най-малко 40 души са загинали след нападение на израелските военновъздушни сили срещу град Газа. Атаката срещу обекти на “Хамас” и срещу пристанището на града. До момента няма коментар от страна израелската армия.

През последните няколко дни от контролираната от Хамас област бяха изтреляни множество ракети срещу Израел.

Израелският външен министър Ципи Ливни обяви на 25 декември, че ще прекрати контрола на “Хамас” над Ивицата Газа след ескалацията на насилието в Палестинската автономия.

“За съжаление има едно решение на ситуацията и това е “Хамас”. Те контролират Газа и те взеха решение да атакуват Израел. Това трябва да бъде прекратено и ние ще направим именно това”, каза Ливни.

Израелският премиер Ехуд Олмерт призова палестинците в Ивицата Газа да отхвърлят управлението на “Хамас”, като предупреди, че няма да се поколебае да използва сила за прекратяване на ракетния обстрел срещу Южен Израел. Същия ден президентът на Палестинската автономия Махмуд Аббас призова “Хамас” да възобнови преговорите за обединение с водената от него светска партия “Фатах”.

Преговорите между двете страни бяха преустановени през ноември.

“Искаме (“Хамас”) да се върнат към разума. Не искаме да се отърваваме от тях, те са част от палестинския народ каквито и да са идеите им и колкото и да са различни от нас”, заяви Аббас по време на свое посещение в град Хеброн на Западния бряг.

Палестинската ислямистка групировка “Хамас” беше поставена под сериозен политически натиск през изминалите дни след ескалирането на насилието в региона на контролираната от фракцията Ивица Газа. Египетският външен министър Ахмед Абул Гейт призова израелци и палестинци да работят за сключване на ново примирие между Израел и Ивицата Газа.

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече