неделя, октомври 24, 2021

Изследване потвърди: Дори най-обикновените маски допринасят за по-малкото разпространение на коронавируса

Американски епидемиолози потвърдиха, че маските са добри в ограничаването на разпространението на новия тип коронавирус. В ново проучване те откриха, че всеки 10% увеличение на носителите на маски утроява шансовете броят на новите носители на SARS-CoV-2 в определени региони на САЩ да спре да расте. Статия с резултатите от изследването бе публикувана от научното списание Lancet, предава БГНЕС.

„Почти всички страни в света са задължили гражданите си да носят маски, за да забавят разпространението на COVID-19. Въпреки това, учените не бяха потвърдили тяхната ефективност. Ние показахме, че маските са наистина полезни за общественото здраве, но те не са достатъчни, за да спрат вируса“, обяснява един от авторите на изследването, професорът в Североизточния университет (САЩ) Джон Браунщайн.

В началото на епидемията от коронавирус много експерти бяха скептични относно използването на медицински маски за борба с разпространението на SARS-CoV-2. Лекарите вярват, че вирусът се разпространява главно чрез аерозол, т.е. неговите частици могат свободно да проникнат през порите в прости маски, чиято степен на защита е по-ниска от FFP3.

По-късно учените установяват, че дори обикновените хирургически маски могат да забавят разпространението на патогените на SARS-CoV-2 и възбудителите на Остра респираторна вирусна инфекция (ОРВИ). Ето защо Световната здравна организация и здравните отдели на САЩ започнаха да препоръчват носенето на респиратори и дори шиенето на домашни маски, които се оказаха относително ефективни, когато се шият от два различни вида тъкани.

Това обаче все още не е убедило много скептици. Факт е, че изследванията, на които се основават аргументите на специалистите, разчитат на лабораторни експерименти върху животни и манекени. Всичко това не може напълно да имитира всички характеристики на реалната среда, в която се разпространява вирусът. Епидемиолозите от Бостън се опитаха да намерят практически данни за ефективността на маските срещу разпространението на коронавирус. За целта те проследиха разпространението на инфекцията в САЩ през юни и юли 2020 г.

За целта изследователите са интервюирали повече от 378 хиляди жители на всички щати. Респондентите са попитани дали използват маски в ежедневието и в контакт с други хора. Епидемиолозите сравниха резултатите от проучванията с това как показателят R0 се е променил на нивото на отделните щати и Съединените щати като цяло и колко активно американците съблюдават самоизолацията. Това е най-важният епидемиологичен параметър: R0 показва колко здрави хора са средно заразени от всеки носител на инфекцията.

Повече от 80% от американците предпочитат да носят маски на претъпкани и непознати места и общо само 5% от жителите на САЩ отказват да носят лични предпазни средства във всяка ситуация. През юни и юли 2020 г. няколко щати наведнъж наредиха на всички жители да носят маски. Това обаче по никакъв начин не се отрази на типичния дял на техните поддръжници.

Носенето на маски наистина забави разпространението на коронавируса. Това беше особено изразено в онези ситуации, когато индикаторът R0 беше близо до единицата. В такива случаи всеки 10% увеличение на броя на хората, носещи маски, утроява шансовете базовият репродуктивен фактор да стане по-малък от едно и епидемията да намалее.

Резултатите от проучването показват, че маските сами по себе си не могат да победят епидемията – необходими са други методи, включително социална изолация и ваксинация. Браунщайн и колегите му се надяват, че благодарение на всички подобни мерки населението на света ще успее да спечели пълна победа над пандемията възможно най-скоро.

Източник: Actualno.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече