понеделник, май 23, 2022

Изтече запис с Кирил Петков и превозвачите как им посочва вратата. Той: Щом са записвали тайно, значи са търсили конфликт

„Записването на работна среща без знанието на участниците в нея прилича на търсене на конфликт“. Така коментираха от Министерския съвет записите от прекратената среща с превозвачите, разпространени от самите превозвачи, предаде Флаш нюз.

„Министерският съвет с участието на министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев и министъра на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов покани на среща представители на превозвачите, за да им представи предстоящи мерки на правителството и да бъдат чути техните предложения. Срещата беше работна и не се предполагаше да бъде записвана без знанието на участниците в нея“, се казва в становище от правителствената служба.

Исканията на транспортния бранш към правителството обаче не могат да бъдат изпълнени, а политическият елемент в тях ще доведе до нова криза в управлението на страната. Това става ясно от запис, с който Би Ти Ви разполага, и за който се твърди, че е от провалилата се среща на протестиращите браншовици с властта вчера в Министерския съвет. Тогава превозвачите си  тръгнаха възмутени от поведението на премиера Кирил Петков.

В записа глас, приличащ на този на министър-председателя,  подробно обяснява ситуацията, в която е държавата. Директно е адресирано едно от основните искания – падане на акциза на горивата.

От министерството отвърнаха, че „наличието на запис навежда на мисълта, че е търсен конфликт.

„Кабинетът категорично не търси конфликт. Доказателството е именно инициирането на поредици от разговори с бранша. За съжаление на срещата диалог не беше намерен с част от представителите от сектора. Правителството благодари на тези, които останаха и имаха готовност да дискутират как най-добре да бъдат подпомогнати“.

Една от мерките, които кабинетът ще задейства през следващата седмица, е да поиска дерогация от ЕС за освобождаване от акциз на електроенергията и природния газ. Съгласно чл.15 от Директива 2003/96/ЕО на Съвета на ЕС от 27 октомври 2003 г. относно преструктурирането на правната рамка на Общността за данъчно облагане на енергийните продукти и електроенергията, държавите-членки могат да прилагат пълно или частично освобождаване от данъци или намалени ставки на данъчно облагане по отношение на електроенергията от възобновяеми енергийни източници; енергийните продукти и електроенергията, използвани за превозването на стоки и пътници чрез железопътен транспорт, метро, трамваи и тролейбуси, както и електроенергията, природният газ, въглищата и твърдите горива за бита.

Също така е допустимо освобождаване от акцизи на природния газ за държавите- членки, в които делът на природния газ в крайното енергийно потребление е под 15%“, заявиха от Министерския съвет.

Източник: Petel.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече