вторник, септември 21, 2021

Как да изберем добър счетоводител стъпка по стъпка?

Често можете да чуете, че счетоводството е професия, която не губи своята актуалност и че счетоводството като сфера на дейност е много важна и нужна на всеки бизнес. В тази статия ще се спрем на някои основни критерии при избор на добър счетоводител на свободна практика или счетоводител от счетоводна къща.

Постоянното откриване на нови фирми и бизнеси създава нуждата от търсенето на точните счетоводни специалисти. В повечето случай се търсят хора с опит, но понякога се вземат и такива само с диплома и с голямо желание да се учат. Тъй като законодателството е много обширно, а понякога е нужен профилиран счетоводител само в едно направление, примерно електронна търговия, транспортни фирми, фирми в сферата на услугите, дропшипинг, фрийленсъри. За всяка дейност си има специфики и е нужен точният човек.

               Счетоводителят е важен член на екипа, отговорен за ключовите аспекти на финансовите операции на дадена компания и може да струва много скъпо да се правят грешки. Спецификата на дейността на счетоводителя формира специални изисквания към кандидатите за тази длъжност и като правило изборът на квалифицирани и компетентни специалисти в областта на финансите и счетоводството отнема много време, търпение, постоянство и непрестанно учене и надграждане на знания и умения.

Как да изберем добър счетоводител?

Изборът на счетоводителя, който ще обслужва нашият бизнес се прави по следните критерии:

  1. Трябва да е отговорен и прецизен работата си;
  2. Да има добро отношение към клиентите си и техният бизнес;
  3. Да е изграден професионалист с нужният опит и умения;
  4. Да вниква в бизнеса на своите клиенти и да дава обратна връзка за състоянието на фирмата и да може да Ви консултира относно данъчни облекчения и въпроси свързани с персонала;
  5. Отзовава се веднага или в най-кратки срокове на нуждите на вашият бизнес;
  6. Дава Ви конкретни насоки за намаляване на разходите, ако има такива възможности;
  7. Изготвя и изпраща всички необходими декларации за персонала, декларация по ДДС;
  8. Следи всички срокове зададени от закона и подготвя и изпраща на държавните администрации и институции, всичко необходимо;
  9. Постоянно се учи и надгражда, знанията и уменията си и е в крак с всички новости.

Препоръчваме Ви преди да сключите договор за абонаментно счетоводно обслужване, да се запознаете с конкретният счетоводител, да научите повече информация за него като човек и отношение към живота и клиентите си, повече за неговият опит, стаж и професионално развитие.

Ето защо, ако имате нужда от счетоводител, който ще отговаря на вашите изисквания, по-добре е да се обърнете към конкретен препоръчан счетоводител на свободна практика или счетоводна къща, която се занимава точно с такъв тип фирми като вашата и има достатъчно опит и разрешение казуси относно счетоводни, данъчни и осигурителни въпроси.

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече