неделя, май 31, 2020

Как да разберем дали сме жертва на трафик на хора, с цел трудова експлоатация?

Националната комисия за борба с трафика на хора стартира ежегодната Национална кампания за превенция на трафика на хора с цел трудова експлоатация. Кампанията се провежда под наслов „Трафикът на хора съществува“.

Целта е да се повиши осведомеността и чувствителността на обществото и рисковите групи по отношение на механизмите за въвличане в престъплението, както и да насочи вниманието към конкретни признаци за идентифициране на жертви на трафик с цел трудова експлоатация. Вследствие на пандемията от COVID-19 нарастващата безработица създава предпоставки за приемане на съмнителни предложения за работа, което реално увеличава риска от въвличане в трафик с цел трудова експлоатация. 

В този случай, според организацията, можем да си зададем следните въпроси:

– Личните ни документи отнети ли са?

– Наети ли сме без да сме наясно къде отиваме?

– Плащат ли ни малко, или връщаме дълг?

– Работим ли без договор?

– Казват ли ни как да се държим?

– Страхуваме ли се? Тормозят ли ни?

– Липсват ли ни достатъчно храна, прилични работни дрехи, здравни грижи, почивка или сън?

„Ако отговориме с „Да“ на един или повече от тези въпроси, означава, че сме в риск! Защото трафикът на хора съществува!“, казват от организацията. Националната комисия за борба с трафика на хора призовава гражданите да бъдат изключително внимателни, когато заминават да работят извън България.

От там препоръчват да се информираме обстойно за всяка една стъпка, преди да се вземат окончателни решения за отпътуване в чужбина. Често фирми или конкретни лица, особено в по-малките населени места, търсят работници и им обещават невероятни условия за сезонна или временна работа. Често успяват да ги убедят, че няма никакви рискове и всичко е „уредено“. А дали е така? При трафика на хора предварителните договорени обещания на работодателите се разминават драстично с реалните условия на живот и труд.

„Налага се да работиш за минимално възнаграждение, дори понякога без такова. Документите ти за самоличност биват отнети от работодател или трето лице. Принуждават те да плащаш нерегламентирани суми за това, че ти осигуряват заетост. Случва се и да се налага да чакаш, защото не ти дават да започнеш работа веднага. И така, докато не изхарчиш всичките си лични средства и задлъжнееш.

Ако си в чужбина и си в беда, незабавно се свържи с българското представителство, посолство в страната, в която се намираш. Потърси помощ от полицията – дори на нямаш документи. Ти вероятно си жертва на сериозно престъпление и ще ти окажат помощ“, посочват от Националната комисия за борба с трафика на хора, с цел трудова експлоатация.

Източник: Actualno.com

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече