сряда, юни 16, 2021

Как да се предпазим от хакерски атаки?

Най-бързият начин на фирмите и организациите за връзка с клиентите е да си направят страница в социалните мрежи. У нас най-често се ползва Фейсбук. Комуникацията е удобна и дава възможност за вземане на бързи и адекватни решения. Но какво става, ако интернет страницата стане обект на хакерска атака? Можем ли да си върнем достъпа до нея и какви са начините?

Преди около месец страницата на Зоопарка във Варна стана обект на посегателство. Случило се в разгара на кампанията за набиране на плюшени играчки за малките лъвчета. Хакерската атака станала пред очите на служителите без да могат да направят нищо.

И аз се убедих като влязох и видях, че снимката е сменена, името на страницата е сменено и за нас остава необяснимо защо, каза Иванка Стоянова, директор на „Зоопарк“ – Варна.

В такава ситуация губещи са всички-организацията, клиентите и дори социалната мрежа, защото е дала възможност за злонамерен пробив. Следва обаче по-трудната част-да се върне достъпът до страницата. В този случай е хубаво да потърсите експерт. Той ще се свърже с администраторите на социалната мрежа през така наречения „Съпорт“.

Тогава можем да удостоверим нашата собственост и следва да се има предвид, че когато нашата ФБ страница не е собственост на юридическото лице ние няма как да си възвърнем собствеността на тази страница, обясни Анна Христова, експерт по социални мрежи.

Експертите съветват, когато създавате фирмена страница, да я регистрирате чрез електронни пощи, които имат висока степен на защита, защото хакерските атаки стават именно през имейла. И още -трябва да имате изрядни документи, че вие сте собственик на страницата.

Има чисто юридически документи, които ние трябва да подготвим. Неправилно подадена информация към Съпорта на Фейсбук може да коства достъпа до нашата страница и никога да не си я възстановим, допълни Анна Христова.

Днес страницата на варненския зоопарк е възстановена, но кампанията за набиране на плюшени играчки за лъвчетата е провалена.

Но благодарим на всички, които се включиха в нашата акция, това са около 100 човека, каза Иванка Стоянова.

Данните показват, че в цял свят има 80 милиона страници във Фейсбук и всеки ден те се увеличават. Това според експертите дава много възможности за комуникация между организации и потребители, но също така създава и много заплахи за бизнеса и техните клиенти.

Източник: Cross.bg

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече