неделя, август 1, 2021

Какво да хапвам за силен имунитет?

Част от профилактичните грижи срещу грипа и останалите, инфекции, характерни за студеното полугодие, в основата си включва поддържане на оптимални сили на организма и осигуряване на необходимите нутриенти за добро функциониране на имунната система. Специалистите разглеждат няколко групи нутриенти, които са ни особено ценни за целта:

1. Белтъчини

Белтъчините или протеините са основният градивен елемент на тялото, но и суровина, осигуряваща образуването на имунни клетки, антитела. Без тях имунната система губи механизмите, чрез които въздейства на чуждите тела. За целта не е необходимо да консумираме огромни количества белтъчини, но е необходимо да поемаме различни видове белтъци, съдържащи се в месото, яйцата, млякото, млечните произведения, рибата. Висококачествени протеини могат да бъдат осигурени и чрез комбинация от зеленчуци, пълнозърнести храни, явки, варива и соеви продукти.

2. Витамин А

Този витамин дава силата на един от най-важните органи в нашето тяло, също играещ роля в имунната му защита – кожата. Витаминът или неговите прекусори се съдържат в ярките оранжеви, червени и зелени зеленчуци. Такива са морковите, червените чушки, кайсиите, спанакът, калето, сладките картофи. На витамин А е богат и яйчният жълтък. Понастоящем в магазинната мрежа се предлагат и допълнително обогатени с него продукти, зърнени храни и мляко, най-често.

3. Витамин С

Витамин С играе съществена роля в имунната защита на организма. Той стимулира образуването на антитела, които захващат опасните токсини в организма, преди те да са станали опасни за него. Тялото ни не трупа запаси от витамина. Той и бързо губи свойствата си, изложен на външна среда и затова се налага да го осигурява ежедневно от пресни източници. Такива са плодовете и зеленчуците и най-вече портокалите, грейпфрутите, мандарините, ягодите, папаята, червените чушки и доматите.

4. Витамин Е

Витамин Е е един от най-силните антиоксиданти. Заедно с витамин С поддържа клетките здрави и предпазва от свободните радикали и други неблагоприятни за организма ни частици.
Намира се в пълнозърнестите продукти, някои от които може да са допълнително обогатени с него; ядките, семената и зеленчуковите масла.

5. Цинк

Цинкът е есенциално необходим за заздравяването на рани. Той е елемент, който специално е използвам от имунната система за обезвреждане на чужди тела. Негови източници са крехкото месо, пилешкото, морските дарове, млякото, пълнозърнестите продукти, варивата, семената и ядките.
С цинка обаче не бива да се прекалява, ето защо вариантът с хранителните добавки невинаги е най-удачният. По-високите дози от минерала имат обратен ефект – отслабват способността на организма да се защитава от вирусни и други инфекции.

6. Пробиотици

Имунитетът си до голяма степен дължим на действието на чревната микрофлора, затова поддържането ѝ е от ключово значение за здравето. Пробиотици приемаме най-вече от млечни произведения като киселото мляко. Това обаче не е единственият им източник, туршиите са също един вкусен вариант за тяхното осигуряване.

За да функционират пробиотиците, на тях им трябва специфична храна – не случайно могат да се намерят комплексни хранителни добавки, които освен тях съдържат и пребиотици.

Специалистите препоръчват да се осигуряват на организма и достатъчно фибри, които отново могат да постъпят в него чрез консумацията на зеленчуци, плодове, пълнозърнести продукти, варива и ядки.

Източник: Cross.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече