понеделник, октомври 18, 2021

Какво да направим, ако колата затъне във вода?

По време на пороя в София десетки автомобили бяха изоставени в най-ниските точки на града, затънали във вода. На шега или не във Facebook дори се появи група за изгубени и намерени регистрационни номера.

Какво трябва да направи всеки шофьор, чиято кола е била под вода – задължително две неща – да се обади на застрахователя си и после да я прегледа при специалист. Причината е, че дори и да не дава вид, че има проблем, по двигателя или електрониката може да има повреди. Това съветва автомобилният състезател Румен Дунев.

Най-важното нещо е шофьорът да прецени ситуацията. Като видят, че нивото на водата се качва, по – добре е шофьорът да спре и да се върне назад. Тъй като въздушният филтър при двигател с вътрешно горене може да засмуче вода и да направи токов удар и това поврежда двигателя.

Проверката след попадането във вода е задължителна.

Кога колата ни е застрашена? Когато нивото на водата мине над нивото на фаровете. Тези, които имат застраховка, трябва незабавно да уведомят застрахователя си. Загрят автомобил с двигател с вътрешно горене, попаднал в студена вода, може да има щети по двигателя – може да се изкриви дори и глава. При дизеловите автомобили – горивната помпа и инжекторите са доста скъпи, затова има добавки – изсушители, които трябва да се добавят, за да изсушат двигателя.

Автоматиците ли са най-застрашени – те са най-скъпи. Автомобилите, в които е влязла вода в купето, трябва да бъдат оставени да изсъхнат, с леко отворени прозорци.

Попадайки влага в множеството електроника – тя може да реагира след време. Всички букси трябва незабавно да се напръскат с контактен спрей. Буксите постепенно започват да отказват – днес фаровете, утре еърбеците. Колата може да не дава признаци на повреда, а признаците да се появят след време.

За собствениците на електрически автомобили – да търсят застраховател. Автомобилът не трябва да е под напрежение. Трябва да се разкачат батериите – те са една от най-ниските точки в колата. Тя трябва да се подсуши.

Източник: Actualno.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече