петък, септември 17, 2021

Какво игра Слави Трифонов: Шахмат или покер?

Слави Трифонов сложи край на парламентарните съмнения от онази трибуна, на която е време да се сложи край – фейсбук пост. Той заяви, че неговото предложение за премиер ще бъде световния шампион по шахмат Антоанета Стефанова и че мандатът ще бъде върнат. Причината: „Има такъв народ“ се нуждае от стабилно мнозинство и няма да управлява, ако се налага да получава подкрепа от БСП и ДПС, каквато е ситуацията в момента. Това означава, че ще има нови избори, най-вероятно през юни.

Ходът му веднага бе последван от стрийм на Борисов, който вече, макар да не я е обявил, има готова предизборна кампания. Тя ще се организира около една дума: стабилност. Може би повторена три пъти: стабилност, стабилност, стабилност. Партиите на протеста, ще гласи неговата реторика, всъщност нямат куража да управляват и хвърлят непрекъснато държавата в хаос, докато отново не се избере ГЕРБ. А Слави Трифонов – Борисов беше много бърз в реакцията – е вече обявен за страхливец.

Какъв бе ходът на „Има такъв народ“ – шахмат или покер?

В първия вариант, малко по-наивния обаче, става дума за разумно решение. Броят депутати не стигат, Трифонов не иска да бъде четиригодишен заложник на гласовете на БСП и ДПС, призовава всички към втори тур, в който „системните партии“, както не много умно са наричани, да бъдат наказани още по-натясно в ъгъла. Докато стане това парламентът ще променя изборния закон и ще спечели малко време, в което да промотира собствения си капацитет.

Например: Ива Митева да прави по-добро впечатление от Цвета Караянчева (не много трудно) и Тошко Йорданов да прави по-добро впечатление от Лъчо Мозъка (не много трудно). Очакванията: през юни, при по-топло време, по-малко заразени от коронавирус, повече обнадеждени за промяна и най-вече – с по-голяма достъпност до урните на българите в чужбина – царицата ГЕРБ и топовете БСП и ДПС да бъдат завзети от новите офицери. Стефанова-Трифонов-Митева да матират старите играчи.  За съжаление обаче, ходът прилича на още една игра – тотален залог, all-in в покера. Покер, защото има куп неизвестни, които зависят от хазартната тръпка повече, отколкото от рациото на шаха.

Например: ГЕРБ ще бъдат със сигурност в по-добра позиция за следващите избори. Да обереш протестен вот в края на четиригодишно управление е едно, но да го задействаш втори път няколко месеца след това, друго. Второ: коалицията на ВМРО, НФСБ, „Атака“ и „Воля“ изглежда много вероятно – а ако се случи, много вероятно е и завръщането им в парламента.

Трето: партията на Манолова влезе на ръба и оттам вече се чуха гласове в полза на правителство на малцинството, доколкото не е сигурно, че биха участвали въобще в следващото.

Четвърто: Васил Божков беше около три процента, които спокойно могат да прехвърлят бариерата.

Пето: БСП вече няма избор и най-вероятно ще прегърне ролята си на абсолютна опозиция. Тя е за предпочитане пред тази, която БСП има в момента: хем оцеляването й преминаваше през бойкот на ГЕРБ и ДПС, доколкото е невъзможно да привлечеш нови електорати, ако не го направиш, хем конкуренцията в това поле е твърде ожесточена и ако си против опозиционните партии, изглеждаш пък като партия от статуквото.

Най-вероятно социалистите ще са също в all-in: на опозиция както на ГЕРБ, така и на „Има такъв народ“. За такъв покер става дума. На езика на картите – хвърляш всичко на масата на две двойки или тройка до асо.

Оттам и риска да стане тъкмо обратното: вместо спокойно мнозинство, да се получи още по-фрагментиран парламент, в който да влязат още повече партии. Не би изглеждало чак толкова рисковано, ако не бяхме забелязали – а това се забелява с просто око – че не сме Белгия. Но, видяло се е – ще се опитаме.   

Източник: Actualno.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече