събота, май 15, 2021

Какво не знаем за Аюрведа терапиите?

Колкото и здравословен начин на живот да водим и да бягаме от болестите и вирусите, те са навсякъде около нас. Могат да ни застигнат във всеки момент и да ни поставят в доста неприятна ситуация.

Съвременната медицина се бори с болестните симптоми и се опитва да ни лекува. Създадени са всякакви терапии, които да подпомогнат възстановяването на здравния ни баланс.

А какво ли щеше да бъде, ако можехме да открием зародиша на болестта преди да се е показала? И дори да я преборим…

С помощта на аюрведична медицина всичко това не са само желания, а реалност.

Аюрведа е древна индийска наука за живота. Датира преди 5000 години с цел да помогне на тогавашните хора да постигнат дълголетие и вътрешен мир.

Тя разглежда човека като малка Вселена и определя нуждите му с помощта на две групи от елементи. Едната е тази на петте елемента – пространство, въздух, огън, вода и земя. Другата е на трите доши – вата, пита и кафа. Те са изразът на баланс на нашата енергия. Този баланс е в основата на всичко.

Всяко човешко същество носи в себе си тези енергии, които представят петте вечни елемента. При всеки изразът на енергия е различен. Може някоя доша да надделява, но винаги са там. Те са изразът на състоянието на човека през целия му живот. Пътят към доброто здраве е индивидуален за всеки човек, защото зависи от неговата доша.

При равновесие на енергиите човекът се чувства спокоен и добре. Счита се, че тогава е в отлично здраве. Ако обаче се появи дисбаланс при енергиите, то той се чувства некомфортно. Това е основа за възникване на болестно състояние.

Въпреки способността на Аюрведа методите да открият съществуваща болест много преди появата на симптоми, то има създадени и терапии. Тяхната цел е да излекуват тялото и душата.

Съществуват безброй различни терапии, които ще ви помогнат да се преборите с всякакви проблеми. Аюрведа лечението включва методите Пурвакарма и Панчакарма. Някои релаксиращи терапии от тях са:

  • Абянгам терапия за цяло тяло (2/4 ръце за масажа) – при нея се омаслява тялото като подготовка за други аюрведични процедури. Използва се топло олио с лечебни свойства, с помощта на което се извършат масажни движения. Те отпускат мускулите, релаксират както тялото, така и ума.
  • Грива Питчу е терапия, при която се използва лечебен компрес. Той е предварително напоен с топло билково олио. Поставя се на врата и намалява сковаността и болката.
  • Джану васти – отново с помощта на олио, което се задържа в областта на коленете в кладенчета направени от тесто, се лекуват скованост, болка и ограничено движение на коленете.
  • Карнапурнам – при тази терапия се поставя внимателно лечебно олио в ушите с цел подобряване функцията на слуховия апарат.
  • Кати Васти – В тестеното кладенче, поставено в долната част на гърба, се излива билково олио. То подхранва тъканите и прешлените на гръбначния стълб. Също облекчава болки.
  • Мука Абянгам е масаж на лицето с не само лечебна, но и козметична полза. Той освежава и тонизира кожата. Също така помага за намаляването бръчките и има подмладяващ ефект.
  • Нася терапия – Това една от най-известните Панчакарма процедури. Благодарение на нея се извършва детоксикация на главата. Не само това, но и подобрява функциите на всички органи, които са разположени в нея.
  • Пинда Сведа – С тази терапия ще подобрите кръвообращението в тялото си, а същото и състоянието на нервната ви система. При нея се смесват различни билкови прахове, разпределят се в малки памучни торбички и се затоплят. След това масажът се извършва с леки потупвания от долната към горната част на тялото.

Съществуват още много терапии, които може дори да не сте чували. Това, което не знаете за тях, е, че се използват само билки, билково лечебно олио и специални масажи. Не присъства намеса на съвременните изобретения, а се разчита на доказани методи.

Те имат невероятно въздействие върху тялото, психиката и духа. Отдайте се на старинните и изпитани методи на Аюрведа в Аюрведа Клиник Банско и Аюрведа София .

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече