понеделник, септември 21, 2020

Какво не знаем за маските и как да ги използваме

Какво не знаем за маските като основен метод за предпазване от коронавирус и други вируси? Кой е най-подходящият сапун за дезинфекция у дома? Отговори и съвети за използването има даде проф. Емил Воденичаров, ръководител Катедра Хигиена, МУ – София пред БНТ.

Маските са медицински и респираторни. Медицинските са трислойни – първият абсорбира влагат, вторият е антибактериален, а третият отблъсква водните пари. Първият – особено при говорене често се овлажнява, затова тези маски могат да се използват около 30 мин. – час. След това трябва да се сменят.

Респираторните маски се използват в работата при производство – строителство, хранителна промишленост и пр. Там работниците по 8-12 часа ги носят – съзнателно. Те са също за еднократна употреба и са пригодени за 7-8 часа. Често пъти имат и клапа за дишане. Но недостатъкът им е че са доста по-скъпи.

Маските от плат – за многократна употреба – желателно е всяка вечер да бъдат минавани с ютия на пара или с парочистачка, за да бъдат убити евентуалните вируси и бактерии, попаднали в тях. Ако обръщаме от другата страна маските за многократна употреба – това е неправилно използване. При тези маски различните слоеве имат различни предназначения – особено маските за еднократна употреба.

В последно време от Канада, Германия и Израел идват новини за създаване на нов тип маска за многократна употреба –може да се използва до 200 пъти. Основата е с метални нишки и плат. Тя не само предпазва от вируси, но и ги убива, тъй като на повърхността се създават положителни заряди, а знаем, че коронавируса е с отрицателен заряд. Когато попадне на маската, вирусът се деактивира и така загива. Те все още не са разпространени. В Германия предстои да бъдат пуснати в производство. Тези маски биха били полезни и за други вируси, което е светлина в тунела за всички на първа линия.

Шлемовете – Най-елементарно трябва да се дезинфектират с дезинфектант – с напръскване и забърсване. В зависимост от контактите, които има човек, се определя и колко често да се дезинфектират шлемовете. Поне на час трябва да се прави профилактика.

Повърхностите – в заведението е добре направо след всеки клиент дезинфекция на столовете и смяна на покривката. Това ще е най-рационално правило за профилактика.

Има данни от Хонконг, че вирусът се задържа върху медицинските маски до 7 дни. Върху банкнотите – 2 денонощия. Най-дълго остава върху метал – например, монетите – 3 денонощия. Вирусът обича по-ниски температури и по-влажни зони – рискови помещения са баните, например.

Ултравиолетови лампи за дезинфекция бяха разпространени хирургиите и детските градини. Недостатъкът тук е, че имат режим на работа – на 2-3 часа да се изключват, преди да се използва наново. Може да имат и вредно въздействие върху хора в непосредствена близост – изгаряне на кожата или увреждане на очите. Това са старите модели, при които не трябва да има хора в помещението. Новите – при тях дори може да присъстват хора в дезинфекцираното помещение – дори и деца.

Миенето на ръце – на ден около 90 пъти неволно си пипаме лицето. За течния сапун има изследвания от Охайо, изследвали няколко училища. Как при 30 секунди миене на ръце с течен сапун има два варианта – при течните, на които се сменя директно контейнера – е безопасно. Но старите модели, в които се налива течен сапун са проблемни. Оказва се, че те задържат 26 пъти повече бактерии и ги пренасят върху измитите ръце. Най-добре е да  се ползва най-обикновеният твърд сапун.

Трябва да спазваме един от принципите на лекарите – преди всичко да не вредим. Ако повишим нашата дисциплина , ще повишим и колективната.

Източник: Actualno.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече