сряда, януари 27, 2021

Какво откри прокуратурата след 2 дни ровене в отпадъци в Червен бряг? (СНИМКИ)

Какво откри прокуратурата в Червен бряг след два дни изравяне на отпадъци в района около бившето ТКЗС?

Част от отпадъците от акумулаторни батерии, открити на 1 юли 2020 г. в землището на гр. Червен бряг, обл. Плевен, са внесени от Словакия и Румъния. Това става ясно от съобщение, публикувано на сайта на прокуратурата.

Снимка: Прокуратура

При извършения оглед под ръководството на Специализираната прокуратура в силажни ями на бивше ТКЗС бяха открити над 30 тона отпадъци, част от които генерирани от търговско дружество, собственост на обвиняемите лица А.Б. и П.Б., съобщиха от прокуратурата.

Снимка: Прокуратура

Първоначалните данни сочат, че отпадъците включват части от акумулаторни батерии, които по външни белези могат да се определят като опасни. В района бяха измерени ниски нива на радиация, които според експерти не са опасни за здравето и околната среда. Има основания да се предполага, че отпадъците са били загробени там преди около 4-5 години. Според първоначалните данни те не подлежат на последваща преработка.

Снимка: Прокуратура

Такива отпадъци, загробени в изкопни ями с дълбочина 3 метра, са открити и в землището на с. Рупци, община Чрвен бряг, област Плевен. Предстои установяването на тяхното количество, произход и съдържание.

Действията по разследването в землището на гр. Червен бряг продължават. Ще продължат и действията на прокуратурата на територията на всички общини в страната, където има вероятност да са незаконно загробени опасни отпадъци, обещават разследващите.

Снимка: Прокуратура

„Прокуратурата на Република България няма да позволи страната ни да бъде сметище, и по думите на главния прокурор Иван Гешев – безотговорни бизнесмени да тровят децата и природата ни.“ Така завършва съобщението на разслеващия орган.

Припомняме, че акцията на Специализираната прокуратура в Червен бряг е свързана с аферата с боклука, за която се разследват бившият зам.-министър на екологията Красимир Живков и братята Бобокови. Именно в свое интервю Пламен Бобоков заяви, че бизнесът напуска България. И предизвика Гешев да сподели намеренията си да „чисти България“  в Twitter, което предизвика лавина от въпроси политик ли ще става, заради откровено му политическото послание.

Източник: Actualno.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече