неделя, ноември 29, 2020

Какво убива пчелите в Плевенско?

Измирането на пчелите в плевенското село Петокладенци не се дължи на отравяне с препарат за растителна защита, най-вероятно от пръскане срещу комари и насекоми, това показаха проверките на Българската агенция по безопасност на храните. При пробата, взета от умрели пчели, е установено наличие на активни вещества, които се съдържат в препарати за третиране срещу мухи, комари и пълзящи насекоми. Пчеларите от с. Петокладенци обаче категорично не са съгласни. Кметът на селото отрича да е имало пръскане извън населеното място, а пчелините се намират извън него.

Чакат се изследвания от още 3 района в областта и има съмнения, че е възможно именно препарати за растителна защита да са причина за масовото измиране на пчелите.

В областна дирекция по земеделия в Плевен са подадени 5 жалби. Засегнати са 4 общини Левски, Белене, Никопол и Гулянци, но не всички села в тях. В рамките на 24 часа били сформирани смесени комисии, които проверили района, взели са растителни проби и от пчели.

До момента има три направени изследвания в тези засегнати райони, обясниха комисиите, взели пробите. Няма съответствие между резултатите в пчелите и в растителните проби. Напълно е възможно да се отровят пчели от биопестициди.

Тази година тези изследвания се поемат от Областната БАБХ. Чакат се изследванията. От има съмнения, че може да става дума за причина за смъртта – препарат за растителна защита.

Според д-р Юлиян Станчев, председател на областния пчеларски съюз през последния месец са се обадили пчелари от 22 села с отровени пчелни семейства. „За много от пчеларите това е катастрофа – купчина загинали печели пред кошерите или в полето.“, каза той пред БНТ.

Причината е основно неспазване на основни правила, залегнали в регламентиращи документи за опазване на пчелите при растително защитни мероприятия, като: пръскане в светлата част на деня, пръскане на цъфтяща растителност, при вятър, неуведомяване на пчеларите за акциите. Използва се и инсектицид, който отравя пчелите, използват се и подсладители, които привличат вредители обаче и пчели.

По думите на пчелар в областта – вече 5-та година в района се гледа царевица и 5-та година има масово измиране на пчели, което не може да е случайно.

Затова, днес пчеларите от областта излизат на мълчаливо бдение пред Съдебната палата в Плевен под мотото „Да спрем геноцида над пчелите“.

Източник: Actualno.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече