понеделник, януари 18, 2021

Кантарджиев с прогноза кога ще си отдъхнем от коронавируса

„Повярвайте ми, лятото ще има голям ефект“. Това заяви пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев, член на Националния оперативен щаб (НОЩ) и директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Той каза тези думи с уточнение, че ефектът ще дойде заради комбинацията от увеличаващия се брой ваксинирани, заради броя на преболедувалите и заради противоепидемичните мерки.

По думите му, разбира се, че се търси лечение на COVID-19 и особено сега при ранна реакция на разболяване изходът е благоприятен.

Що се отнася до използване на интерферон като начин да потисне вируса, Кантарджиев се съгласи, че има надежда. Прилепите постоянно произвеждат интерферон, затова карат леко коронавирусите, каза още той.

Що се отнася до българския проект за ваксина срещу коронавирус, начело на който е проф. Андрей Чорбанов, Кантарджиев не пропусна да иронизира – било като проекта за българска ваксина срещу грип, която щяла да прекрати грипа завинаги. „Винаги питайте – доктор ли си“, каза Кантарджиев.

„Ще може ли по бара да ходиме или само по масите“, заяви още Кантарджиев с чувство за хумор по отношение на мерките. За него важното е, че 10 дни след отварянето на детските градини и най-малките ученици няма индикация за повишаване на заболеваемостта. „Мерките трябва да се спазват – на 20 минути класната стая да се проветрява“, подчерта той.

Източник: Actualno.com

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече