неделя, март 7, 2021

Кантарджиев: С ваксината „АстраЗенека“ ще ваксинираме 2 милиона българи. Много по-добра е

Въпреки скандалните разкрития, че майката на евродепутата от ГЕРБ Ева Майдел е шеф на българското представителство на „АстраЗенека“ явно е, че управляващите са решили това да е ваксината, с която масово ще се ваксинира населението. 

Според проф. Кантарджиев тя е по-добра от другите. 

„Новата британска генетична линия е в резултат на настъпили 24 мутации в един регион от РНК-то на вируса. Лошото е, че щамът е по-лесно разпространим. Сега в нашата страна 10 души заразяват четирима-петима, докато през ноември 10 души заразяваха по петнайсет души. Капацитетът на новата британска линия се увеличава и 10 души заразяват 29 души… Започват да боледуват по-младите хора… Но, носиш ли маска, ще се заразиш с по-малко количество вирус или изобщо няма да се заразиш“. Това поясни пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб за борба срещу коронавируса. 

Той уточни, че новият щам се унищожава от ваксината и че няма данни инфекцията от него да протича по-тежко. 

„Много е вероятно, ако се отворят ресторантите, кривата на заболяване отново да се вдигне… Мерките трябва да се разхлабват постепенно, като най-важните стратегически направления трябва да се пазят – образование, здравеопазване, работеща икономика. Веселието и почивките са важни, но там мерките трябва да се разхлабват постепенно мерките, за да не допуснем увеличаване на бройката на болните и оттам на смъртните случаи“. 

В предаването „12+3“ проф. Кантарджиев допълни: 

„С ваксината на „Астра Зенека“ се очаква да се случи масовата ваксинация у нас. Последните изследвания, които текат на третата ѝ фаза, показват, че при по-голям срок между двете ваксинации имунитетът, който се изработва във ваксинираните хора, е многократно по-голям. Ако имаме и тази ваксина, около 2 милиона души ще имаме ваксинирани до август“.

Източник: Petel.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече