петък, октомври 15, 2021

Капитал: Цената на електроенергията в България отново е най-високата в Европа

Борсови цени на електроенергията с доставка 9 февруари в Европа

[www.energylive.cloud]

Въпреки че е неделя и потреблението е на сравнително ниско ниво, днес България за пореден път от началото на 2020 г. е пазарът с най-скъпа електроенергия. Постигната цена на енергийната борса е 63.18 евро за мегаватчас, което е в пъти повече от стойностите в Централна и Източна Европа, пише capital.bg.

В съседните Румъния и Сърбия постигнатите тарифи за електроенергията са съответно 37 и 38 евро/мВтч. Дори в Гърция, която традиционно е най-скъпият пазар поради включени допълнителни такси в борсовата цена, стойността тока за 9 февруари е по-ниска от тази в България – 50 евро/мВтч.

Четете неограничено и подкрепяте усилията ни да пишем по важните теми
В Западна Европа пък енергията е още по-евтина – в Германия бяха постигнати стойности от 1.57 евро/мВтч, а във Франция – 14.7 евро/мВтч, като вероятно това е заради свръхпроизводството на вятърните централи, продиктувано от наближаващата буря „Киара“.

Сред причините за високата цена на тока в България пък е скъпо и неефективно въглищно производство на държавната ТЕЦ „Марица-изток 2“, която има свободни мощности, но не работи. Проблем е и липсата на достатъчна свързаност между българския и съседните пазари, което ограничава възможностите за внос на електроенергия.

„1 евро в Германия, 63 евро в България + 10 евро такса „Задължение към обществото“ е цената на електроенергията днес!!! Е, как ще ги стигнем германците?! Каква да ни е индустрията и мисли ли някой за нея? Или приоритет е само спасяването на новия „Кремиковци“ – ТЕЦ „Марица-изток 2″?“, написа в социалните мрежи председателя на КРИБ Кирил Домусчиев.

Председателят на АИКБ Васил Велев пък публикува инфографика с цените на енергията в различните страни, под която написа: „БНЕБ, МЕ, БЕХ, ТЕЦ2? Няма срам, няма оставки?!“

Въпреки значително по-топлото време и понижено потребление на ток от началото на годината България се превърна от износител в нетен вносител на електроенергия заради високите цени на вътрешния пазар. По данни на сайта http://www.energylive.cloud средната борсова цена на тока в България от началото на 2020 г. до 9 февруари е 51.81 евро/мВтч и е най-високата, ако не се взима предвид Гърция. Ако към българската цена се добави задължителната такса „Задължение към обществото“, стойността на тока ще надвиши с 5 евро гръцката.

Източник: Petel.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече