понеделник, октомври 18, 2021

Каролев за 9-те процента ДДС: Ако реалността се размине с обещанията, има риск да се вдигат ударно други данъци, за да се кърпят „изненадващи“ дупки в приходите

Както винаги съм казвал, аз подкрепям плоски, справедливи и ниски данъчни ставки. И за мен винаги е било по-добра идея данъчните ставки да се свалят с малко за всички, а не с много за някои. Малкото сваляне за всички е ясно, прозрачно, без съмнения за корупция и водещо до лесно предвидими резултати, които не се прикриват със смокинови листа.

Това пише икономистът Владимир Каролев след като днес стана ясно, че правителството се ангажира да разгледа идеята ДДС-то на хотелиерите и ресторантьорите да се намали на 9%, но от следващата година.

Ето какво още пише Каролев:

„Например, свалянето на ДДС от 20% на 18% ще остави повече пари както в бизнеса, така и в потребителите – без ангажимент кое е по-полезно и кое от двете ще стане. Избирателното сваляне кара правителството, икономистите и бизнес асоциациите да го покриват с ексклузивна грижа за потребителите и падането на цените.

Дали това ще се случи по обещания начин? Никой не знае, хотелският и ресторантьорски сектор е широк, в някои ниши търсенето е еластично, в други – нееластично, същото е и с конкуренцията в него.

Дори се носят и политически предсказания и обещания от бизнеса приходите в бюджета дори да се увеличат, не да спаднат. Дали това ще се случи по обещания начин? Отново никой не знае, особено в днешната ситуация.

И къде е проблемът? Ако реалността се размине с обещанията, има риск махалото да се люшне в обратната посока и да се вдигат ударно други данъци, за да се кърпят „изненадващи“ дупки в приходите. А при ударното вдигане ще се търси сигурност, т.е. то хипотетично ще бъде за всички – а не за някои.

Откакто съществуват дебатите за намаляване на ДДС за туризъм, хазарт, лекарства, книги, дрехи, транспорт и на практика всичко, което според някой минава за „първа необходимост“ (може би без ролс ройсите, диамантите и лаптопите Alienware), говоря едно и също – сваляйте данъците за всички, с малко и постепенно, така че да има предвидимост и пълна прозрачност.

Източник: Petel.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече