неделя, декември 5, 2021

Кацаров: Зелените сертификати падат, когато страната ни влезе в зелена зона (ВИДЕО)

“Тези мерки са възможно най-добрата алтернатива на пълното затваряне”, заяви Кацаров

“Зелените сертификати падат, когато страната ни влезе в зелена зона”. Това обяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров пред журналисти.

“Мерките не принуждават хората да се ваксинират. Те са с цел намаляване риска от разпространение на вируса”, заяви д-р Кацаров.

Tой уточни, че мерките засягат само дейностите, които изрично са посочени в заповедта.

„Чух интерпретации как ще се влиза в църквите или в администрацията. Тези дейности, сгради, мероприятия не са засегнати от мерките“, поясни здравният министър.

„Зеленият сертификат се издава за хора, които са преболедували, за хора, които са ваксинирани, както и за такива, които са си направили антигенен или PCR тест през последните съответно 48 и 72 ч. Епидемичната ситуация в страната е изключително сложна. Високият брой на заразени хора, които регистрираме през последните няколко дни, поставя под риск капацитета на лечебните заведения да приемат повече пациенти. Призивът ми към всички е да се вземем в ръце, нека да спазваме тези мерки, които са възможно най-добрата алтернатива на пълното затваряне, така че да се справим със заплахата, която е надвиснала“, призова здравният министър.

Купуваме 3000 дози моноклонални антитела за лечение на коронавируса, реши Министерският съвет. Става въпрос за лекарствен продукт, който не е разрешен за употреба в страната ни. В момента тече процедура за разрешаване на употребата му в рамките на Европейския съюз.

“Законът ми дава право да разреша използването на такъв продукт. Издал съм съответната заповед”, каза здравният министър Стойчо Кацаров.

Това е лекарствен продукт, който ще бъде втора възможност на лекарите да лекуват болни с коронавирус. Досега единствената възможност бе с препарата ремдесивир.
Първите доставки се очакват до края на този месец.

„Надяваме се прилагането на този продукт да помогне за лечението на болни, в това число за намаляване на смъртността“, каза Стойчо Кацаров.

Източник: Novavarna.net

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече