четвъртък, септември 23, 2021

Кипър скандализира със „сатанистка“ песен за „Евровизия 2021“

През ноември 2020 национална телевизия на Кипър „CyBC“ обяви Елена Цагрину за представител на островната държава, а името на песета, с която певицата ще излезе на сцената, е „El Diablo“. Премиерата на композицията се състоя преди няколко дни и предизвика неочакван скандал.

В Кипър беше задържан мъж, който нахлул в офиса на обществената телевизия, за да протестира срещу песента, съобщава „Associated Press“. Той направил скандал на няколко служители на медията и ги обвинил, че одобряват подобна „сатанистка“ песен, която според него е оскърбителна за християните.

Отбелязва се още, че други жители на острова също са възмутени от избора на „El Diablo“ за представител на страната на конкурса. В телевизията са получени десетки обаждания със заплахи и настояване песента да бъде сменена.

Скандалът се е превърнал почти в политически въпрос. Сред протестиращите е и местна Асоциация на богословите, според които композицията „изповядва любов към сатаната“. Дясната кипърска партия Национален народен фронт пък обяви, че дори текстът на песента да е метафоричен, „той напада нашата вяра и я оскърбява“. 

Автори на песента „El Diablo“ са Jimmy „Joker“ Thornfeldt, Oxa, Thomas Stengaard и Laurell Barker, съобщават от официалната страница на „Евровизия“. Последната е „добре известна на евровизионната публика“, след като в съавторство някои от нейните песни представят различни страни в песенния конкурс. Такива са: „Stones“ и „She Got Me“ за Швейцария, „Sister“ и „Empires“, съответно Германия 2019 и Полша 2020. Автор е и няколко хита на Елени Фурейра. Thomas Stengaard е автор на „Only Teardrops“, която спечели „Евровизия 2013“ за Дания.

Елена Цагрину е родена в Атина през 1994, а на 14 години става полуфиналист в „Гърция търси талант“. Пет години е част от групата „OtherView“. Водеща е на трети сезон на „Гласът на Гърция“ през 2016-2017.

Кипър ще участва в първия полуфинал на Евровизия 2021 на 18 май. Представителката на България Виктория ще вземе участие във втория полуфинал два дни по-късно.

Източник: Avtora.com

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече