неделя, юни 26, 2022

Кирил Петков от парламентарната трибуна: Това правителство няма да позволи да се краде (ВИДЕО)

Това заяви премиерът от трибуната в Народното събрание, по време на днешното заседание, на което се обсъжда вота на недоверие към кабинета “Петков”. Той изброи нещата, които настоящото правителство е направило за България

“Аз внимателно прочетох вашите мотиви. Тезите са чудновати”, заяви от парламентарната трибуна премиерът Кирил Петков.

Има рекорден износ, което е резултата от изпусната инфлация. Това значи, че едни фирми са успели да изнесат на външните пазари, но това не може да бъде на базата на инфлация в България. Този тип грешни икономически внушения бяха правени 6 месеца. Данните на НСИ дадоха сигнал за икономически срив. Какъв срив като говорим за 4 % ръст за първото тримесечие. България имаше по-голям ръст от Германия. Нека да дам реални факти, каза Петков.

Увеличихме минималната заплата, подкрепихме семействата, безплатни детски градини. За пенсионерите увеличихме пенсиите, това е безпрецедентно увеличение, което не се е случвало 13 години. Увеличихме бюджета за образованието, средната учителска заплата ще е 25 % повече от средната за страната, за лекарите – основната ще стане 2 000 лева. За личните лекари има 38 % увеличение. За хората с увреждания имаме 282 милиона лева. Нула процента ДДС за хляба, намаляване на ставката за парното, за бизнеса предприехме мерки за тока. Дългът намалява. Българската банка за развитие излезе на печалба. Активизираме подкрепата за стартъпите. В сферата на туризма отчитаме ръст на български и чуждестранни туристи. В здравеопазването – на базата на интензивни легла минахме през петата вълна на ковид без прекъсване на образователния процес. Това постигнахме по време на война, безпрецедентна криза, ковид. Днешният вот е базиран на други наши резултати. Причините са следните: отвоюване на “Капитан Андреево”, заяви Кирил Петков.

Или вотът е може би заради началото на съдебната реформа: закрихме специализираните съд и прокуратура, господин Цацаров се оттегли от поста си, стартираме процедура за предсрочно освобождаване на главния прокурор. Или може би вотът е заради реалната диверсификация от руски газ. Гръцката връзка ще е построена през юли. И затова, че почнахме разследване на “Турски поток”, допълни Петков.

Това правителство няма да позволи да се краде. Искам да се обърна към всички депутати, особено към ИТН: Вие сте влезли с чисти идеали. Вие сте тези, от които зависят 7 милиона българи, призовавам ви да се сетите за своите избиратели. Там няма нито Трифонов, нито Борисов, нито Митрофанова. Тази клетва ви води във вашето решение в утрешния ден.

Източник: Novavarna.net

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече