сряда, април 14, 2021

Китай обвини САЩ в „нискокачествена лъжа“– вирусът не е тръгнал от лаборатория в Ухан

Говорителят на китайското външно министерство Хуа Чунинг определи като лъжа твърденията на заместник-съветника по националната сигурност на САЩ Матю Потингер, според когото SARS-CoV-2 е тръгнал от секретна лаборатория в Ухан, съобщава РИА Новости.

По-рано британският вестник Daily Mail цитира Потингер, като се позовава на разузнавателни данни, че вирусът е изтекъл от строго секретния „Институт по вирусология Ухан“, намиращ се на по-малко от 20 км от пазара в Ухан.

„Потинджър е високопоставен служител и, противно на очакванията, той все още повтаря тези нискокачествени лъжи и слухове,“ каза Хуа Чунинг.

В същото време той призова Вашингтон да обясни дали тези изявления са лично мнение на Потинджър или официална позиция на администрацията на САЩ.

Китайският дипломат също подчерта, че „така наречената теория за изкуствения произход на вируса или изтичането от лабораторията“ е отречена от почти всички изтъкнати експерти в тази област, включително американски, и също така призова да бъдат представени доказателства за тезата, застъпена от служителя на администрацията на Тръмп.

Източник: Cross.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече