понеделник, юни 27, 2022

Книгата „Сложи граници, открий вътрешен мир“ – Недра Глъвър Тауаб

За книгата

Сложете край на терзанията, изразявайте на глас своите потребности и вкусете свободата да бъдете наистина себе си.

Здравословни граници. Всички знаем, че трябва да ги имаме, за да постигаме равновесие между личния и професионалния живот, да се справяме с проблемните хора и да се радваме на прекрасни отношения с романтичните ни партньори, близките и приятелите. Какво обаче означават здравословните граници и как да даваме израз на потребностите си, да казваме „не“ и да отстояваме себе си, без да нараняваме околните?

Известният специалист по междуличностни отношения и един от най-влиятелните терапевти в инстаграм Недра Глъвър Тауаб хвърля светлина върху тази сложна тема и я превежда на езика на съвремието. „Сложи граници, открий вътрешен мир“ достъпно и убедително ни представя простички, но същевременно ефикасни начини да очертаваме здравословни граници във всяка една област от живота си. Плод на най-новите изследвания и най-добрите практики в когнитивно-поведенческата терапия (КПТ), тези похвати могат да ни помогнат да определяме и изразяваме потребностите си без заобикалки и без извинения, както и да стигнем до същинските причини за съзависимостта, борбата за надмощие, тревожността, депресията, професионалното прегаряне и още много други психологически проблеми.

За автора

Недра Глъвър Тауаб е терапевт и търсен специалист в областта на взаимоотношенията. Практикува терапия при трудности във взаимоотношенията от четиринайсет години и е създател и собственик на практиката за групова терапия „Калейдоскоп Каунсилинг“. Всеки ден тя помага на хората да градят здравословни връзки, като ги учи да налагат лични граници. Неин ръководен принцип е, че липсата на граници и на способност за себеотстояване стои в основата на повечето проблеми във взаимоотношенията, а дарбата ѝ е да помага на хората да създават здравословни отношения със себе си и с другите.

Недра е възпитаник на университета „Уейн“ в Детройт, щата Мичиган. Има допълнителни специализации в работата със семейства и двойки, както и със засегнати от перинатална тревожност и разстройства на настроението. Преминала е напреднало обучение за консултиране на възрастни, преживели емоционално пренебрегване в детството си.

Откъс

Здравословните граници преобразиха живота

ми по начини, които не си бях представяла.

Тази книга е посветена на онези от нас, които

разширяват свободата си чрез непоколебими,

здравословни граници. 

Предговор 

Преди да започна да налагам здравословни граници, животът ми беше стресиращ и хаотичен. И аз съм водила борба със съзависимостта, с липсата на спокойствие в личния си живот и в работата си, с неудовлетворителни връзки. Очакванията, които задавам към себе си и околните обаче, ми носят вътрешен мир. Граденето на здравословни взаимоотношения изисква непрестанни усилия, но с времето и постоянството това става все по-лесно. Започна ли да пренебрегвам собствените си правила, старите ми проблеми се появяват наново. По тази причина превърнах здравословните граници в част от живота си. Неотклонно отстоявам себе си и упражнявам самодисциплина, за да градя живота си такъв, какъвто го искам. В миналото трупах неприязън у себе си, понеже все се надявах другите да отгатнат настроенията и желанията ми. Опитът ме научи, че никой няма сам да се досети какви са моите потребности. По-рано виждах как хората около мен се занимаваха с ежедневните си дела, докато аз страдах мълчаливо. Репликите, които по-рано с мъка изричах, като например: „Нямам възможност да ти помогна с преместването“, сега произнасям по-твърдо. Тогава се страхувах, внимавах да не ядосам някого, не намирах подходящите думи. Боях се, че себеотстояването ще ми коства отношенията с хора, на които държа. В действителност обаче личната цена, която плащах, бе многократно по-висока. Когато за пръв път чух за личните граници, не виждах как идеята е приложима към моя живот. Понятието „граници“ понякога е твърде разтегливо и плашещо. Тази книга описва множеството проявления на здравословните граници и предлага начини как да се съобразяваме с границите, които очертават другите. Трябваха ми години, за да се отърся от вината, която изпитвах, когато налагах своите граници, тъй като не знаех, че е нормално човек да се чувства виновен, когато върши нещо, което смята за лошо. Тази книга ще ви покаже как да се справяте със смущението (и чувството за вина), което ви спъва по пътя към живота, за който мечтаете. Надявам се, че тя ще ви вдъхне увереността и смелостта да налагате здравословни граници в собствения си живот.

Увод

Границите ще ви направят свободни. Терапевт съм от четиринайсет години. Хората не започват терапия със съзнанието, че имат проблем с очертаването на граници. Когато пристъпят през прага на кабинета ми, затрудненията им с границите са маскирани като липса на грижа за себе си, конфликти с околните, недобро разпределяне на времето или притеснения, свързани с влиянието на социалните медии върху емоционалното състояние. Щом ми разкажат колко нещастни, претоварени, съзависими и изпълнени с неприязън са, аз меко им казвам: „Проблемът при вас е, че трудно налагате граници.“ След което се захващаме да разкрием нарушенията на личните им граници, да упражняваме как да изразяват тези граници и да се справят с последствията от налагането им. Да, има последствия, когато човек се опитва да се справи с чувството за вина и неудобство, което се поражда, когато започне да отстоява себе си. Започнах да споделям много от наблюденията си над проблемите, свързани с границите, в инстаграм. Постът ми, озаглавен „Признаци, които подсказват, че се нуждаете от лични граници“, светкавично доби огромна популярност.

Признаци, които подсказват, че се нуждаете от лични граници

◆ Чувствате се претоварени.

◆ Таите неприязън към хората, защото са ви помолили за помощ

◆ Избягвате разговори по телефона или лице в лице с хора,

за които предполагате, че може да ви поискат услуга.

◆ Коментирате как помагате на другите, без да получавате

нищо в замяна.

◆ Чувствате психическо и физическо изтощение.

◆ Често си фантазирате как изоставяте всичко и изчезвате.

◆ Нямате време за себе си.

Бурният отклик, който предизвикаха тези постове онлайн, ми говори каква огромна нужда от граници изпитват хората. Текстовите ми съобщения в социалните медии преливат от призиви от типа: „Имам проблем с границите, моля, помогнете!“ Всяка седмица организирам сесия на живо с въпроси и отговори в инстаграм и 85% от запитванията се отнасят до личните граници.

Получавам въпроси от рода на:

 „Приятелите ми се напиват всяка седмица, заради което се чувствам неудобно, когато съм в тяхната компания. Какво да правя?“

„Не успявам да кажа „не“ на брат ми, който постоянно ме моли да му заемам пари.“ 

 „Родителите ми ме карат да се прибера при тях за празниците, но аз искам да отида с партньора ми на гости на неговите родители. Как да го кажа на майка ми и на баща ми?“

Да отговоря на всички тези молби за съвет в инстаграм е невъзможно. Всяка седмица хората се обръщат към мен с нови въпроси относно затрудненията си, които срещат в общуването си със семейството и приятелите си. Натъкнах се на неизчерпаема мина от проблеми с личните граници! Дадох си сметка, че единственият начин да помогна на повече хора да се справят с тези трудности е, като събера стратегиите, които съм усвоила, в книга. А тези стратегии не се основават само на работата ми в интернет и с клиенти – аз самата съм се мъчила с поставянето на граници през почти целия си живот. Продължавам да работя върху себе си в това отношение, така че от собствен опит осъзнавам ясно колко важно е човек да установи здравословни граници.

Книгата „Сложи граници, открий вътрешен мир“ от Недра Глъвър Тауаб, можете да закупите чрез сайта на Издателство Изток – Запад.

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече