събота, януари 23, 2021

Колко часа е здравословно да седите?

И как да увеличите движението дори при по-заседнала работа

Заседяването е една от най-често срещаните причини за затлъстяване. И не само! Седенето в дълготраен план може да причини куп болести, сред които диабет, сърдечно съдови болести, хемороиди, наднормено тегло, различни схващания и изкривявания на гръбначния стълб и т.н.

Лошата новина е, че според американско проучване един човек, който работи в офис прекарва средно около 10 часа на ден в седене. Повечето часове са заради работата зад бюро, а другите – заради гледане на телевизия или ровене из лаптопа/мобилния телефон от дивана у дома.

Експерти твърдят пред British Journal of Sport and Medicine, че човек трябва да стои прав поне 2 часа през работния ден и половината време от останалото време извън офиса. Крайната цел е седенето да се намали наполовина.

За тези, които работят зад бюро, това ще е трудна, но не и непосилна задача.

Ето и няколко трика, които може да ползвате на работното място:

1. Провеждайте всеки телефонен разговор прави.
2. Разхождайте се повече – за вода, за кафе, до принтера, до колегата.
3. Наложете си да ставате прави на всеки час за около 10 минути (може да сте зад бюрото, за да вършите работата си, просто трябва да сте прави).
4. Използвайте обедната почивка, за да се разхождате.
5. Избягвайте да седите по време на работните срещи (оперативки) в офиса.

Що се касае до времето извън офиса:

– Разходете се до дома, вместо да сядате в колата или превозното средство;
– Вечерта ще сте изморени, но това не означава да се тупнете директно на стола. Разсъблечете се, подредете си дрехите, спретнете си нещо хубаво в кухнята за хапване;
– Може да полегнете пред телевизора, вместо да сядате. Така отново давате почивка на седалищните мускули и не притискате конкретни зони в тази област.

Източник: Cross.bg

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече